Annons
Nyheter

Trafikverket: Undvik köra på torsdag

Trafikverket uppmanar alla som kan undvika midsommarrusningen på torsdag att välja andra tider. I snitt dör sju personer i midsommartrafiken varje år – och prognoser om vackert väder kan förvärra statistiken.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2013
En av årets mest olycksdrabbade trafikhelger är midsommarhelgen.
En av årets mest olycksdrabbade trafikhelger är midsommarhelgen.Foto: CHRISTINE OLSSON / SC ANPIX

Torsdagen och söndagen kring midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som mest intensiv. Då är en stor del av svenska folket ute på vägarna för att ta sig till eller från sitt midsommarfirande.

– Det är mycket krockar under en sådan period, till exempel kökrockar. Man kör in i varandra när det är tät trafik, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Trafikverket.

Annons

Han rekommenderar dem som kan att i stället resa tidigt på midsommarafton i stället för på torsdagen för att undvika de värsta köerna.

I genomsnitt dör omkring sju personer i trafiken under midsommarhelgen. Dödsolyckorna är inte så mycket kopplade till de långa resorna utan inträffar i stället oftast på kvällarna och på nätterna. Många gånger är alkohol inblandat.

– Nu ser det ut att bli fint väder under midsommar och det är läskigt. Då är folk ute och kör på nätterna, säger Claes Tingvall.

Motormännen uppmanar bilisterna att söka sig så långt det går till mötesfria vägar och har listat några av de farligaste vägsträckorna i midsommartrafiken, till exempel E 20 mellan Göteborg och Laxå.

– Det är sträckor som inte byggda för en så hög trafikintensitet, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen.

Ann Ekstrand
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons