Annons
Nyheter

Tidig mens kan ge sämre lungfunktion

Kvinnor som fått sin första menstruation tidigt i livet har som vuxna sämre lungfunktion och drabbas oftare av astma än de som fått mens först i tonåren, enligt en ny studie.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

Den europeiska studien publiceras i nätupplagan av American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för teorin att hormonella faktorer tidigt i livet kan ha långsiktig påverkan på kvinnors framtida luftvägshälsa, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhuset till tidningen.

Annons

Cirka 3 400 europeiska kvinnor i åldern 27–54 år har besvarat en hälsoenkät om bland annat luftvägssymtom och tidpunkten för första menstruationen.

Forskarna upptäckte att pip och väsningar i bröstet och andra astmaliknande symtom var klart vanligare bland kvinnor som fått mens i 10-årsåldern jämfört med de som fått mens efter att ha fyllt 13 år.

Christer Janson menar att uppgifter om första mens skulle kunna användas i arbetet med att förebygga framtida luftrörsbesvär bland kvinnor.

– För flickor som haft tidig mensdebut är det extra viktigt att aldrig pröva på att röka, i synnerhet som tidigare studier visat att det också finns ett samband mellan tidig mens och ökad risk för framtida hjärt-kärlsjuklighet, säger Janson till tidningen.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons