Annons
Nyheter

Ta med extra kontanter till Grekland

I juni går grekerna till val, och sedan riskerar Greklandskrisen att förvärras. I värsta fall kanske landet lämnar euron. För den som ska resa dit är det därför bra att ladda upp med extra kontanter.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2012
Foto: Petter Arvidson

Grekland är ett av de största turistmålen för svenskar, mer än en halv miljon svenskar besöker landet årligen. Men i sommar riskerar lugnet på de grekiska öarna bytas mot kaos.

17 juni hålls nyval och då är frågan vilken väg Grekland ska välja – lämna eurozonen eller acceptera räddningspaketet trots det folkliga motståndet? Från att ha verkat som ett helt otroligt scenario finns det nu en risk att Grekland lämnar euron, vilket kan få dramatiska följder.

Annons

– Åker man till Grekland i sommar är det nog bra att ha ordentligt med cash, eurosedlar eller dollar. Blir det en kris och grekerna väljer att återinföra drachman så kommer det att vara hårdvaluta, säger Claes Nordström, analytiker på Exportkreditnämnden.

Däremot ligger man illa till om man vill ha ut pengar från ett konto i en grekisk bank. När Argentina var i en liknade situation 2001 spärrade regeringen bankomaterna för att hindra att bankerna tömdes på pengar.

– Men turister i Grekland som har pengarna i svensk bank borde kunna ta ut pengar i bankomaterna även i ett krisläge. Men det förutsätter att bankomaterna fylls på, säger Nordström.

Så det finns ändå en fara för att korten inte accepteras om själva infrastrukturen går ner. Om ett antal grekiska banker går i konkurs finns det en risk för att bankomaterna slutar fungera.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons