Nyheter

Sverigedemokrater lämnade Storkyrkan i protest

Riksdagens SD-grupp lämnade i dag den gudstjänst i Storkyrkan som hölls inför riksmötets öppnande. Det var när Eva Brunne i sin predikan började tala om rasism och främlingsfientlighet som partiledare Jimmie Åkesson och övriga sverigedemokrater reste sig och lämnade kyrkan.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Foto: 
Sverigesdemokraternas Jimmie Åkesson (sd) och flickvännen Louise Erixon klädda i folkdräkt från Blekinge respektive Sverigedräkten anländer till riksdagen inför riksmötets öppnande på tisdagen.
Sverigesdemokraternas Jimmie Åkesson (sd) och flickvännen Louise Erixon klädda i folkdräkt från Blekinge respektive Sverigedräkten anländer till riksdagen inför riksmötets öppnande på tisdagen.Foto: 

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld – det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen.

När TT pratade med Jimmie Åkesson efteråt sade han att han fortfarande skakade av upprördhet. Han menade att biskopens tal var synnerligen olämpligt.

– Det var väldigt tydligt en attack mot oss, säger Åkesson och hänvisar till att demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm i går nämndes i talet.

– Där ropade man att jag skulle utvisas, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, som satt på samma bänkrad som Jimmie Åkesson och övriga partiledare, är mycket kritisk till Sverigedemokraternas agerande.

– Det är mycket olämpligt att göra på det viset. Det som biskopen talade om var alla människors lika värde och att i det skedet bryta upp från bänkarna och marschera ut som de gjorde rent demonstrativt, visar vilken grundsyn de har, säger Hägglund.

– Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger Moderaternas nya gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

– Ett av de största etikettsbrott jag har varit med om, säger Folkpartiets Johan Pehrson.

Enligt Jimmie Åkesson var uttåget ur kyrkan spontant och inget som diskuterats i förväg. Sverigedemokraterna tänker ändå fortsätta att delta i ceremonin kring riksdagens öppnande.

– Det vi gjorde i kyrkan var väldigt spontant. Jag är väldigt överraskad över biskopens tal och då har jag ändå varit kyrkopolitiskt aktiv under lång tid, säger han.

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och ny riksdagsman, skrev på mikrobloggen Twitter: "Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister."

"SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!", skrev Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, på Twitter.

Jimmie Åkesson anlände till Storkyrkan iklädd folkdräkt.

– Det är Blekingedräkten. Det är ju en högtid i dag och jag ska träffa kungen och då vill jag visa respekt, sade Åkesson till TT.

Riksdagens öppnande inleds traditionsenligt med en gudstjänst i Storkyrkan.

De nyvalda ledamöterna, medlemmar av kungafamiljen och gäster fortsätter sedan till riksdagshuset under högtidliga former. Klockan 14 förklarar kungen riksmötet öppnat och håller sitt tal. Därpå läser statsminister Reinfeldt upp regeringsförklaringen.

Hör Eva Brunnes predikan:

Sydsvenskan100105by Sydsvenskan

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.