Annons
Nyheter

Sverige uselt på att hitta donatorer

Sverige är bland de sämsta länderna i Europa på att hitta donatorer. Kön till organtransplantation växer sig allt längre och varje år dör ett trettiotal patienter innan de hinner få ett nytt organ.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2011
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

– Vi behöver fler organ. Även de på väntelistan som bedömts ha goda chanser till långvarig bot riskerar i dag att dö innan de hinner få organ, säger Annika Tibell, chef för transplantationskirurgin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

För många som väntar är ett nytt organ enda möjligheten till fortsatt liv. I fjol avled 34 personer som stod på väntelistan för ett nytt organ, men aldrig fick chansen. Av dem som väntar på hjärta, lunga eller lever – där det i slutändan inte finns någon alternativ behandling – avlider mer än var tionde, enligt uppgifter från det skandinaviska transplantationsregistret som TT sammanställt.

Annons

På fem år har antalet svårt sjuka som behöver ett eller flera organ vuxit från runt 600 personer till 750. Samtidigt har transplantationerna de två senaste åren blivit färre och jämfört med många andra länder i västra Europa är Sverige uselt på att identifiera donatorer. I Spanien går det 34 donatorer per miljon invånare, i Sverige 14.

En förklaring är att flera andra länder tillvaratar organ även från avlidna med avstannat hjärta. I Sverige får organ enbart tas från patienter som dödförklarats men som fortfarande har hjärta och blodcirkulation i gång med hjälp av respirator.

Många intensivvårds- och transplantationsläkare är kritiska mot dagens regler för donationer som de menar är otydliga.

– Osäkerheten gör att organdonationer ibland inte blir av, säger Tibell som efterlyser en utredning av regelverket.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons