Annons
Nyheter

Sverige redo hjälpa fler syrier

Ingen syrier som söker skydd i Sverige får i dag avslag, och syrierna har snabbt blivit den fjärde största gruppen asylsökande. Sverige är också beredda att ta emot syrier inom den så kallade flyktingkvoten.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2012

– Vi står redo att hjälpa UNHCR att vidta åtgärder, precis som vi gjorde förra året med flyende vid gränsen mellan Libyen och Egypten, säger Oskar Ekblad, avdelningschef i asylprövningen och chef för den svenska flyktingkvoten på Migrationsverket.

I år ska Sverige, i samråd med FN:s flyktingorgan UNHCR, ta emot 1 900 så kallade kvotflyktingar från olika delar av världen. Inom den ramen finns numera uppemot 600 platser som är avsedda för akuta insatser.

Annons

Ringer Sverige

Ännu har UNHCR inte bett om den hjälpen – men konflikten i Syrien blir allt grymmare och flyktingströmmarna till grannländerna ökar.

– Jag föreställer mig att i den stund en evakuering kan bli aktuell så är Sverige ett av de första länder man ringer till, säger Ekblad.

2010 och 2011 var Syrien det 13:e största ursprungslandet för asylsökande i Sverige. När konflikten nu förvärrats har de i år vuxit till fjärde största grupp. Till och med i onsdags hade 912 syrier sökt asyl i Sverige hittills i år.

I relation till andelen avslag fick ungefär var tionde syrier bifall på ansökan i början av 2011. I år är andelen 88 procent, och 100 procent i maj och juni.

Avstår beslut

Det beror på att fler syrier anses ha individuella skäl till asyl, att Migrationsverket i januari införde stopp för ut- och avvisningar till Syrien och att verket helt enkelt i det osäkra läget helt avstått från att fatta beslut – i ett så kallat verkställighetsstopp.

I veckan ansåg chefen för FN:s fredsbevarande styrkor att konflikten i Syrien är att betrakta som inbördeskrig. Inom mycket kort ska Migrationsverket vara klara med ett nytt rättsligt ställningstagande om sin syn på konflikten.

Det kan, teoretiskt, innebära att Migrationsverket bedömer att det råder inre väpnad konflikt i Syrien. Då är det möjligt att verkställighetsstoppet hävs och att verket övergår till att utfärda tidsbegränsade uppehållstillstånd.

– Jag kan tyvärr ännu inte säga vad vi kommer att komma fram till, säger rättschefen Mikael Ribbenvik.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons