Annons
Nyheter

Sverige påstås delta i NSA-spaning

Svenska FRA hjälper amerikanska NSA och brittiska GCHQ med spaning, hävdar journalisten Duncan Campbell i en EU-utfrågning. Sverige ska ha fått kodnamnet "Sardine" och oppositionen kräver nu svar av regeringen.
Nyheter • Publicerad 6 september 2013
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

I en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet sade den grävande journalisten Duncan Campbell att FRA bland annat givit USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna. Sverige ska ha kodnamnet "Sardine" i det hemliga samarbetet, uppgav Campbell.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, har fått i uppdrag att samla information om avlyssningsskandalen, och inledde i går en serie utfrågningar kring hur EU:s medborgare påverkats. En av dem som hördes var Campbell och han anklagade Sverige för att vara den tredje, viktiga partnern i avlyssningssamarbetet. Det framgår av hans twittrande från utfrågningen, skriver Metro.

Annons

Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, var närvarande vid delar av utfrågningen.

– Det här bekräftar det som Piratpartiet har sagt hela tiden, att FRA är en underleverantör till NSA. Vi har inte kunnat bevisa det förut men nu finns bevisen i de här 50 000 dokumenten som Edward Snowden har gjort tillgängliga, säger han.

Han pekar på att allianspartierna och S har varit för FRA, men enligt honom har de inte velat ha en debatt eller berätta vad FRA egentligen gör.

– Jag tror att topparna i de partierna har vetat hur det har legat till, och att de konsekvent har ljugit för det svenska folket, säger Christian Engström.

– Att Sverige skulle vara en nyckelaktör och samarbeta med USA och Storbritannien om övervakning är väldigt oroväckande, säger Maria Ferm, IT-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Maria Ferm vill veta vad regeringen har vetat, och hon pekar på att Sverige sedan 2007 har ett avtal med USA som handlar om utbyte av information vid signalspaning.

– Det är märkligt om regeringen säger sig inte ha kännedom om övervakningen, samtidigt som mycket tyder på att man i högsta grad har varit inblandade. Regeringen måste svara på vilken information de har haft, och i vilken utsträckning som Sverige har varit inblandad i den här övervakningen, säger Maria Ferm.

"Det är naturligt att samarbeta med andra länder. Det gagnar svenska intressen och är avgörande för vår säkerhet", säger försvarsminister Karin Enström (M) i en skriftlig kommentar, där hon också understryker att spaningen sker "inom ramen för tydlig lagstiftning, med strikt kontroll och under parlamentarisk insyn".

"Stämmer uppgifterna om att FRA skulle samarbeta med NSA inom deras massövervakning är det en stor skandal", skriver Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

"Frågan är om vi nu fått svaret på varför Reinfeldt och Bildt inte har velat prata om NSA:s massövervakning?" frågar sig Linde.

Annons

– För mig är det viktigt att det finns en insyn och kontrollmöjlighet. Signalspaningsverksamhet är en balansgång mellan försvarsintresset, underrättelseverksamheten och den personliga integriteten, säger Centerledaren Annie Lööf.

I dagsläget gör hon bedömningen att lagstiftningen och kontrollapparaten är tillräcklig.

FRA varken bekräftar eller förnekar uppgifterna. Fredrik Wallin, talesperson på FRA, säger att de har en möjlighet att samverka med motsvarade organisationer i andra länder i enlighet med lagen.

– Men exakt vilka länder det är och vilka former de samarbetena tar, det är inte en öppen uppgift, säger han till TT.

Han kan förstå om uppgifterna skapar oro, men att de också kan bli en väckarklocka.

– Man kanske ska tänka på vilken typ av information man har på datorer som är anslutna till internet, säger han.

Vad gäller uppgifterna om att FRA skulle ha givit USA tillgång till baltiska undervattenskablar säger Fredrik Wallin att FRA har möjlighet att inhämta trafik i tråd som korsar rikets gräns, men att eventuella internationella samarbeten också omfattas av de lagar som gäller för FRA:s verksamhet.

– Så vi får inte samverka med ett annat land för att kringgå svensk lagstiftning. Inte heller skulle vi samverka med ett annat land för att hjälpa dem att kringgå sin lagstiftning, säger Wallin.

De övriga svenska parlamentariker som sitter i utskottet, Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP), var inte närvarande och vill därför inte kommentera vad som sades. Cecilia Wikström satt i stället i "viktiga möten", medan Anna Hedhs plan blev inställt, säger deras respektive pressekreterare till TT.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons