Annons
Nyheter

Svenska folket vill ha statlig skola

En majoritet av folket, 56 procent, vill att skolan förstatligas. Men bara Folkpartiet driver frågan i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2011
Foto: Classroom kids

– Det finns en tydlig vilja i den allmänna opinionen att förändra i skolans styrsystem, säger Lärarnas Riksförbunds ordförand Metta Fjelkner.

Undersökningen från Novus visar också att fyra av fem tillfrågade inte tror att alla elever har samma chans till en likvärdig utbildning.

Annons

På frågan om alla elever, oavsett bostadsort och skola, har samma chans till en likvärdig skola, svarar hela 83 procent nej. Endast tolv procent svarar ja, resten vet inte.

Uppdelat på partisympatier är det inte folkpartisterna som står för det största stödet för ett förstatligande. Det gör Sverigedemokraternas sympatisörer (70 procent), tätt följda av vänsterpartister (69 procent) och därefter miljöpartister (61 procent). Bland Folkpartiets sympatisörer säger 60 procent ja till ett förstatligande.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons