Annons
Nyheter

Svenska barns utbildning rasar

Svenska barns kunskaper har rasat rejält på 2000-talet. I en ny rapport från Unicef rankas Sverige på en 18:e plats, sämre än exempelvis Ungern och USA och långt efter de övriga nordiska länderna. Finland toppar listan.
Nyheter • Publicerad 10 april 2013
Foto: ERIK MâRTENSSON / SCANPIX

Svenska barns kunskaper har rasat rejält under 2000-talet. I dag rankas Sverige på en 18:e plats, sämre än exempelvis Ungern och USA och långt efter de övriga nordiska länderna. Det visar en ny undersökning av Unicef där barnens välfärd i 29 av världens rikaste länder jämförs.

– Sveriges kunskapsresultat är alldeles för låga. De har sjunkit närmast oavbrutet i 25 år. Det är därför vi nu lägger om den svenska skolpolitiken med rader av reformer, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Annons

Han tillägger att lärarna till och med klagar på att det är för mycket förändringar i skolan nu.

– Men skälet till det är just att vi måste bryta den här trenden, säger Björklund.

I undersökningen har barnens kunskaper i tre kärnämnen mätts vid 15 års ålder. Kunskapsnivån är som allra högst i Finland, som i jämförelsen hamnar en bra bit över både Kanada (2) och Nederländerna (3).

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons