Annons
Nyheter

Svensk tillväxt bättre än väntat

Sveriges BNP växte med 0,8 procent under första kvartalet jämfört med fjärde, enligt SCB. "Överraskande starkt, få om ens någon hade räknat med de här siffrorna", säger statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2012

Jämfört med fjärde kvartalet i fjol har BNP vuxit med 0,8 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Analytiker hade, enligt Reuters, räknat med en tillväxt på 0,2 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Hushållens konsumtion ökade med 2,1 procent och bidrog tillsammans med bruttoinvesteringar mest till ökningen av BNP, enligt SCB. Bland annat steg investeringarna i näringslivet med 11,9 procent.

Annons

Bland hushållens konsumtionsökning ökade utgifterna mest för fritid och underhållning, kläder och skor.

– För Riksbanken så tror jag att det här är en viktig siffra, som gör att de får svårt att göra en sänkning i juli. Sedan kan det ju hända en massa saker med Grekland och det grekiska valet och så. Men det här är definitivt någonting som kommer att ligga i den andra vågskålen, och som bekräftar Riksbankens prognoser också, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, om BNP-siffran.

– Det var mycket starkare än vad vi trodde. Det är främst den inhemska ekonomin som överraskar på uppsidan, säger Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea.

– Hushållen har lättat mer på plånboken än vad vi trott, fortsätter han.

Men även att industrin investerat så pass mycket i dessa orostider är överraskande, enligt Isaksson.

Den oväntat starka ekonomin minskar möjligheten till fortsatta räntesänkningar från Riksbanken, även om eurokrisen fortsatt spökar.

– Sett till de inhemska faktorerna är det knappast troligt att Riksbankens sänker i juni, säger Isaksson.

– Överraskande starkt, få om ens någon hade räknat med de här siffrorna, säger statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.

Han överraskas bland annat av de kraftigt stigande investeringarna i industrin.

– Känns förvånande i detta konjunkturläge.

Annons

Men det kan vara tillfälliga faktorer.

– Jag tror inte att vi kan räkna med så här starka siffror de närmaste kvartalen.

Och även om en enskilt betydligt högre siffra än väntat naturligtvis drar upp prognoserna för BNP framöver, vill Mats Dillén vara försiktig med att dra för långt gångna slutsatser av onsdagens BNP-siffra.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons