Nyheter

Svensk man döms för folkmord

För första gången fälls en svensk för folkmord. Stockholms tingsrätt dömer en 54-åring med bakgrund i Rwanda till livstids fängelse. Mannen åtalades för att ha deltagit i massakrer på tiotusentals människor.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2013

Rättegången har krävt mycket tid, arbete och resurser. Dels pågick den i ett halvår, dels åkte hela rätten ner till Rwanda i flera veckor för att där höra vittnen och inspektera brottsplatser.

Någon teknisk bevisning i fallet fanns inte, utan rätten fick gå på vittnenas utpekanden. Försvaret hävdade att det är svårt att minnas rätt från ett kaotiskt förlopp för 19 år sedan. Åklagarsidan drev i sin tur linjen att man mycket väl minns kärnan i traumatiska händelser, särskilt om man utsatts för grova brott av någon man känner till.

– Problemet är att man inte kan glömma, som kammaråklagare Magnus Elving uttryckt saken.

Den åtalade tillhör Rwandas majoritetsfolk hutu men har svenskt medborgarskap, vilket förklarar att rättegången hålls i Sverige. Han bor med sin familj i en stad i Mellansverige, men har levt och arbetat internationellt, för FN och hjälporganisationer.

Det var extremister bland hutuer som ledde det noga planerade folkmordet av minoritetsfolket tutsier. Macheteknivar hade inhandlats i hundratusental, dödslistor upprättats. Men den händelse som utlöste massmördandet var nedskjutningen - oklart av vem - av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Ledande nationella politiker, militärer, präster, borgmästare och medier deltog sedan i dödandet, som varade i 100 dagar tills tutsigerilla stoppade det.

Folkmordet Rwanda släckte totalt cirka 800 000 liv.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.