Annons
Nyheter

Svensk kvinna död i ehec

En ehec-sjuk kvinna har avlidit i Borås sedan hon smittats i Tyskland. Ett 40-tal svenskar vårdas nu på sjukhus för ehec. I Tyskland har 14 människor dött och 1 200 insjuknat efter att ha smittats.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011

Enligt ett pressmeddelande från Södra Älvsborgs sjukhus är det en kvinna i 50-årsåldern som avlidit. Hon togs in på sjukhuset den 29 maj, efter att ha smittats under en Tysklandsresa.

– Vi är inte helt säkra, men vi misstänker att kvinnan smittats sedan hon ätit grönsaker under besöket i Tyskland, sade Jerker Isacson, chefsläkare på Södra Älvsborgs sjukhus.

Annons

– Hon hade varit sjuk en tid innan hon kom till oss på sjukhuset. Trots mycket intensiv vård klarade hennes kropp av sjukdomen utan hon avled tidigt på förmiddagen.

Socialminister Göran Hägglund (KD) beklagar dödsfallet.

– Det är naturligtvis oerhört tragiskt för den person som har drabbats och för vederbörandes anhöriga.

Han poängterar att det är väldigt viktigt att källan till det inträffade noga utreds för att undanröja riskerna för ytterligare smittspridning.

– Det här är sällsamt oturligt att så många svenskar har blivit sjuka genom att turista i Tyskland. Det är extremt ovanligt, säger Hägglund.

En man i 70-årsåldern vårdas också på sjukhuset för ehec, men hans symptom uppges vara lindriga, och Jerker Isacson hyser gott hopp om att han ska tillfriskna.

– Han är inte alls lika allvarligt sjuk och vi förväntar oss att han förbättras efter hand.

Tillståndet för den ehec-smittade kvinnan som vårdas i Halland hade under förmiddagen stabiliserats något.

Hon vårdas fortfarande med dialys och respirator på intensivvårdsavdelningen i Varberg.

– Det är alldeles för tidigt att ge någon prognos, vi får se under dagen. Det är ju förhoppningen att det här tillståndet stabiliseras och vänder av sig självt. Vi har ingen aktiv behandling att gå in med i de här svåra fallen utan det gäller att ta hand om varje komplikation för sig, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

Annons

Ett antal personer har under helgen sökt sig till sjukvården med symtom som skulle kunna tyda på ehec. Provsvaren från dessa är ännu inte klara.

– Men vi har inte någon misstanke om något nytt komplicerat fal, säger Erntell.

En kvinna i 45-årsåldern vårdas också på intensiven vid länssjukhuset i Jönköping. Ytterligare en kvinna vårdas på infektionskliniken. Båda har drabbats av njursvikt, uppger P4 Jönköping.

En tredje ehec-drabbad kvinna från Jönköpings län skrevs ut från sjukhuset på måndagen. Alla tre smittades i Tyskland.

I Tyskland har 14 människor dött och 1 200 insjuknat efter att ha smittats av ehec. Några nya fall av sjukdomen hade på tisdagsförmiddagen inte upptäckts i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet.

Det innebär att det fortfarande finns totalt 39 fall av ehec i Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Jämtland, Halland och Jönköping.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons