Annons
Nyheter

Svensk chock efter abortkritiskt beslut

Vårdpersonal och hela sjukhus kan vägra utföra aborter, enligt en ny Europarådsresolution. Abortkritiker jublar. RFSU och Vårdförbundet skakar på huvudet.
- Vi slungas tillbaka till en mörkare tid, säger Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010
Den nya Europarådsresolutionen ger svenska sjukhus rätt att vägra att utföra aborter.
Den nya Europarådsresolutionen ger svenska sjukhus rätt att vägra att utföra aborter.Foto: 

Den abortkritiska organisationen Ja till livet gläds åt Europarådets beslut, och räknar med att resolutionen stärker vårdpersonal som vill vägra abortverksamhet.

Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk, själv barnmorska, säger att beslutet inkräktar på svensk aborträtt.

Annons

- Man kan inte utbilda sig till barnmorska eller jobba på en gynmottagning om man inte accepterar aborter. De är en del av kvinnors sexualitet och ingår i vården, säger hon.

Ironiskt nog började Europarådets resolution som en svensk motion (från Carina Hägg (S)), tänkt att underlätta för kvinnor i länder med stort abortmotstånd att få vård. I bakgrunden finns ett polskt fall där en gravid kvinna med tarmproblem dog efter att läkare vägrat utföra en nödvändig operation på grund av rädsla att skada fostret.

Abortomröstningen hölls i Strasbourg i torsdags eftermiddag, när de flesta av de 313 delegaterna i Europarådets parlamentariska församling hade åkt hem. Få ledamöter som stödde motionens ursprungliga tankar var på plats.

Däremot hade Europarådets abortmotståndare mobiliserat sig, och drev igenom förändringar så att den slutgiltiga resolutionen fick motsatt innebörd:

"Ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort" eller "någon handling som kan orsaka döden för ett mänskligt foster eller embryo", lyder ett par formuleringar. Resolutionen klubbades med 56 röster mot 51.

- De slaktade det ursprungliga förslaget, sammanfattar Tina Acketoft (FP), medlem i Sveriges delegation i Europarådets parlamentariska församling.

Acketoft - liksom Carina Hägg - befann sig i den svenska riksdagen när omröstningen gick av stapeln.

- Jag kan bara be om ursäkt. Men även om vi varit där hade det inte ändrat något.

Det stämmer. Sveriges tolvmannadelegation i Europarådets parlamentariska församling förfogar över sex röster. Med hjälp av ersättare lyckades Sverige använda fem av sina sex röster.

Beslutet speglar den allmänna viljan i Europa, enligt Tina Acketoft.

Annons

- Det är inte abortkritikerna som är aparta - det är vi. Vi har hela den katolska kyrkan att slåss emot.

Resolutionen är inte bindande, men tjänar som en rekommendation till Europarådets 47 medlemsländer. Den kan också vägas in i beslut som fattas av Europadomstolen.

Torsdagens beslut föregicks av intensiv lobbying från båda sidor. Carina Hägg (S) berättar att hon själv blivit polisanmäld för "folkmord" två gånger av abortkritiker. Hägg vet flera delegater i Europarådets församling som egentligen är för fri abort, men som inte vågar utmana "den högerkristna hemmaopinionen".

- De väjer för att ta ställning för att inte utmana den lokala prästen, säger Hägg.

Kan Sverige strunta i resolutionen?

- Nej. Det här är ett riktigt bakslag, säger Carina Hägg.

Framför allt får resolutionen betydelse i länder där det redan kan vara svårt att få aborter utförda. Ett exempel: i Italiens huvudstad Rom vägrar 86 procent av läkarna att ha med aborter att göra.

Ja till livets generalsekreterare Johan Lundell ser det som att vårdpersonalens rättigheter stärkts. Han känner till en gynekolog och en barnmorska som slutat på grund av att de inte ville utföra aborter.

- Vi vill ha samvetsömma människor i vården - inte robotar som bara gör som de blir tillsagda, säger Lundell.

För riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, kom beslutet som en chock:

- Kvinnors rätt till liv och hälsa sätts på spel när vårdpersonal vägrar dem nödvändig vård med hänvisning till sitt samvete, säger generalsekreteraren Åsa Regnér.

Anders Dunegård
Niklas Orrenius
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons