Nyheter

Svåra tider för sommarkatterna

Många katter överges när semestern är slut och hösten tar vid. – Men när vintern kommer och bytena sinar svälter de ihjäl, säger Lotta Möller är veterinär på försäkringsbolaget Agria.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2010
Foto: 

Hon tycker att det är förkastligt att skaffa en katt om man inte är beredd på att ta hand om den året runt.

– Det är därför det är bra att köpa en katt. Ska man lägga ut en slant för den är det lättare att tänka efter om man vill ta hand om den, säger hon.

Både inne- och utekatter kräver omsorg.

– Man lämnar inte en katt vind för våg ensam hemma och bara har tillsyn någon gång. Man ska ge mat, vatten, tömma lådor och se till att den mår bra, säger Möller.

Men vissa tror att katter klarar sig bra på egen hand i det fria.

– För att göra det lätt för sig så tänker man att det kanske är så, de kan fånga råttor och så vidare.

Många vill vara snälla och matar förvildade katter. I lagens mening blir de då djurhållare och får ett visst ansvar.

– Då är det kanske bättre att ta kontakt med Länsstyrelsen, säger Charlotte Fredriksson, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Örebro.

Om katten bedöms vara utsatt för lidande kan myndigheten besluta om omhändertagande. Är den i bättre skick placeras den på pensionat. Är den i sämre skick kan den avlivas.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.