Nyheter

SVA: Pussa inte hunden

Pussa inte hunden och tvätta händerna sedan du klappat den. Den rekommendationen ger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hundägare i områden där parasiten dvärgbandmask hittats.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2011
Foto: Â© SVLuma

Det första fyndet av parasiten i landet, hos en räv i Uddevallatrakten, reser nya frågor för just hundägare eftersom hundar kan överföra smitta till människa, utan att själva bli sjuka.

Hundar bör hållas kopplade och hundbajspåsar läggas i kärl för brännbart avfall.

Hur utbredd smittan är vet man ännu inte. I avvaktan på mer kunskap om det rekommenderar SVA därför avmaskning för hundar som bor i Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Vänersborgs kommun och som brukar vistas i skog och mark och därigenom haft möjlighet att äta gnagare. Området är valt utifrån hur långt SVA bedömer att den smittade räven kan ha rört sig.

– Oj, han som brukar komma och väcka mig med en slick på morgonen, säger Morgan Karesund från Ödeborg utanför Färgelanda när han får höra om SVA:s rekommendationer. Han är ute och går i skogen med sin vorsteh Blixten och har hört talas om den smittade räven.

– Jag har ju en jakthund, så jag är mycket ute i skogen. Jag brukar avmaska honom varje höst för han är ju ute och springer överallt, men då brukar de säga att man inte ska göra det.

Han tycker att det låter mycket med avmaskning var fjärde vecka.

– Det är ju ett gift som hunden får. Och var fjärde vecka, då kan det blir mycket. Men vad är alternativet? Jag får väl läsa rekommendationerna innan jag bestämmer mig helt. Men är det så att jag tror att det fungerar så kommer jag antagligen att använda det.

– Jag plockar mycket svamp så jag vill ju inte ha hit det.

Däremot kommer han inte att dra in på hundpromenaderna i skogen.

– Det är samma sak med ormfaran, han är ju överallt. Jag kan inte gå omkring och bekymra mig, händer det så händer det, säger Morgan Karesund.

När en hund blir smittad dröjer det 28 dagar innan dvärgbandmasken börjar utsöndra ägg och därmed kan föra smittan vidare till husse eller matte. Äggen kan fastna i pälsen och därför bör människor i området tänka på att ha god handhygien efter kontakt med hundar.

En smittad hund som avmaskas blir smittfri inom tre dygn.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.