Annons
Nyheter

Sture Bergwall släpps från Säter

Efter över 20 år inlåst på Säters sjukhus släpps Sture Bergwall fri. Förvaltningsrätten beslutar att den slutna vården upphör. Nu lovar Bergwall att berätta sin historia.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2014
Sture Bergwall skrivs ut från slutenvård efter att i över 20 år varit inlåst på Säters sjukhus.
Sture Bergwall skrivs ut från slutenvård efter att i över 20 år varit inlåst på Säters sjukhus.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

- Det känns bra. Äntligen, äntligen är hela den här långa processen i hamn. Det vill säga: Jag friges i dag, säger Sture Bergwall till P4 Extra.

Det är oklart exakt när Bergwall kommer att kunna lämna Säter.

Annons

- Jag kommer att lämna kliniken så fort det bara går. Jag har tyvärr råkat ut för en bruten ländryggkota, så det försvårar min fysiska förflyttning. Men så snart som möjligt lämnar jag kliniken.

Han är kraftigt kritisk mot Sätersjukhuset. "Det var inte min psykiska hälsa som låg till grund för frihetsberövandet, det var domarna för mord och Säterklinikens heder", skriver Bergwall på sin blogg.

Bergwall, tidigare Thomas Quick, dömdes för åtta mord, och frikändes sedan i samtliga fall. Han tog tillbaka sina erkännanden 2008 i samband med en SVT-dokumentär av Hannes Råstam som visade på orimligheter i fallen.

Han säger sig ha mycket att berätta när han lämnar Säter. "Skrivarlyan är iordningställd och pennorna vässade. Efter Hannes Råstams och Dan Josefssons dokumentärer och böcker och resningsprocessens alla resningsansökningar och åklagaryttranden behöver jag inte bevisa något, jag kan skriva och berätta precis som det var under TQ-åren (Thomas Quick-åren, TT:s anm), under de sju tysta åren (innan Hannes Råstam dök upp) och under de dryga fem årens resningsprocess", fortsätter Bergwall.

Han anses fortfarande lida av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han behöver fortsatt slutenvård, enligt domstolen. Domstolen pekar samtidigt på flera riskfaktorer för återfall till allvarliga brott, framför allt hans tidigare missbruksproblem.

Thomas Olsson, Bergwalls försvarsadvokat, säger till TT att det är dags att diskutera ett eventuellt skadeståndskrav:

- Vi har valt att ta en sak i taget men ska nu titta på förutsättningarna och utreda juridiska möjligheter att få ersättning, säger han.

Olsson vill inte gå in närmare på detaljer. Han var dock så sent som i går i kontakt med Bergwall.

- Sture Bergwall har ett väldigt starkt psyke och integritet. Han är helt redo att komma ut i friheten och det kommer inte bli några svårigheter, hävdar Olsson.

TT: Men är samhället lika redo för att motta Bergwall?

Annons

- Det vågar jag inte svara på men Sture är en frikänd man. Hans namn väcker känslor, det har varit en kampanj där man smutskastat honom, och visst kan det finnas en och annan dårfink som låter sig påverkas och inte är mogen att ta emot honom, men majoriteten av människor inser att Sture Bergwall varit föremål för ett justitiemord.

Bergwall har förnekat diagnosen pedofili och vägrat delta i behandling. Han har generellt inte samarbetat med vården på flera år, enligt chefsöverläkaren.

På kort sikt finns inga direkta risker, men på lång sikt är det troligt att han skulle falla tillbaka i missbruk och det finns även risk för återfall när det gäller sexbrott, konstaterar han.

Utslussningen måste därför noga planeras och följas upp.

Om Bergwall följer planeringen och de särskilda villkoren bedöms risken för återfall i allvarlig brottslighet som låg till medelhög på en tregradig skala, enligt chefsöverläkaren.

Flera villkor ställs för den öppna vården. Bergwall måste bland annat avhålla sig från alkohol och andra droger, och ställa upp på provtagning när chefsöverläkaren beslutar om det.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons