Struligt val gav många överklaganden
Trots allt strul sägs det svenska valet vara säkert.
– Det är fler än 2006. Då kungjordes totalt sex överklaganden, säger Kristina Lemon på Valmyndigheten.
Kungörelsen publiceras först då klagotiden gått ut, tio dagar efter att själva valresultatet publicerats. I år beräknas det bli den 8 oktober, vilket gör det troligt att fler överklaganden hinner kommer in.
Det är strul som valschabblet i Värmland, en obevakad vallokal på Gotland, bortglömda röstsedlar i Halmstad och personer som inte fått rösta eftersom deras namn varit strukna när de kom till vallokalen som fått medborgare och politiker att se rött. En av dem är Folkpartiets riksdagsledamot från Värmland Nina Larsson.
– De här rapporterna om misstag och oklarheter i hur man hanterar olika typer av valsedlar, sådant får inte förekomma, säger Larsson.
– När det är så nära som för FP:s del så känns det lite kymigt när man vet att det finns en ganska stor mängd valsedlar som kanske skulle ha räknats. Har väljarna verkligen fått göra sin röst hörd?
Larsson vill inte gå så långt som att kräva omval i Värmland, hon säger sig lita på Valprövningsnämndens bedömning. Men hon förordar att Valmyndigheten gör en rejäl utvärdering.
– Till exempel måste man titta på effekten av de många förtidsröstningslokalerna. Det är bra för tillgängligheten men drabbar det säkerheten?
Ilskna röster och i vissa fall krav på omval har även förts fram lokalt i Göteborg, Gotland, Skåne och Halmstad.
Avvikelserna till trots anser Valprövningsnämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson att årets val gått bra.
– Det blir ett alldeles särskilt fokus på valförfarandet när det är så små marginaler mellan partierna som i år, säger han.
– I alla val händer det någonstans i Sverige att det inte går till riktigt så som det ska, eftersom det är så många inblandade. Men jag tror inte att avvikelserna är fler i år än tidigare.
Jörgen Hermansson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, gör också tumme upp för årets val.
– Jämfört med andra länder behövs det ju ingen militär som bevakar vallokalerna. Det är enastående, säger han.
– En del av strulfaktorn som man noterar nu har att göra med att vi tänjer på oss för att det ska vara så tillgängligt och lätt att rösta. Valet är en stor apparat där svenska folket i princip upphöjs till myndighet för en dag – det bäddar för lite skavanker.