Annons
Nyheter

Stridsvästen hängde redo hos Mangs

I hallen hängde stridsvästen redo, i datorn fanns offren kartlagda. Efter 18 månader i häkte åtalas 40-årige Peter Mangs i Malmö för tre mord och tolv mordförsök. Det enda han erkänner är skadegörelse.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2012
Peter Mangs.
Peter Mangs.Foto: 

På en välbesökt presskonferens på måndagen presenterade chefsåklagare Solveig Wollstad sin stämningsansökan med totalt 20 åtalspunkter. Förutom mord och mordförsök anklagas Peter Mangs för förberedelse till mord, grovt olaga hot, grovt övergrepp i rättssak och skadegörelse.

Åtalet vilar på både vittnesuppgifter och teknisk bevisning och Wollstad berättade att utredarna tagit hjälp av bland annat amerikanska FBI.

Annons

Sammansatt motivbild

Morden och mordförsöken i åtalet har i huvudsak varit kända tidigare. Men Mangs åtalas även för förberedelse till mord.

– Det handlar om en person som han har hyst agg till. Den åtalade har dels kartlagt honom, dels sökt upp honom i sin så kallade stridsväst. Det är en väst där det fanns extra ljuddämpare, en dolk och andra saker. Den hängde färdig i hans bostad, berättade Wollstad.

Mangs greps och häktades efter tips i början av november 2010. I början var han samarbetsvillig, men sedan drygt ett år tiger han. Bakom dåden finns en sammansatt motivbild, menar Wollstad.

– Det finns ett visst mått av främlingsfientlighet. Men även annat, till exempel aggressivitet mot personer som tidigare varit dömda för brott.

Av utredningen framgår att Mangs kartlagt flera offer, bland dem den man som fanns med i bilen där 20-åriga Trez West Persson sköts till döds 2009. Mannen träffades av flera skott, men överlevde. Enligt åtalet har Mangs försökt komma åt honom även efter mordförsöket.

Hotade döda en bekant

Mangs ska ha erkänt mordet och mordförsöket 2009 för en bekant, men sedan hotat att döda honom om han gick till polisen.

Advokat Jesper Montan är en av Peter Mangs två försvarare. Han tycker att Mangs har klarat den osedvanligt långa tiden i häkte bra.

– Han har tagit det bra och inrättat sina dagar efter de rutiner som finns på häktet. Han skriver musik och böcker.

Annons

I handskrivna anteckningar i utredningsmaterial ger Mangs själv uttryck för samma inställning.

"Jag är ingalunda nedslagen, tvärtom ser jag fram emot mångårig vistelse på institution".

Rättegången startar den 14 maj. På måndagen blev det känt att en av fyra nämndemän i målet byts ut efter att ha medverkat i ett närradioprogram om serieskyttens offer.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons