Annons
Nyheter

Stress bakom ökade sjukskrivningar

Försäkringskassan skriver upp prognosen för sjukskrivningar. I år väntas kostnaderna öka med en miljard kronor, 2014 med 2,8 miljarder. Bakom ökningarna ligger psykisk ohälsa och stress, enligt kassan.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2013
Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
Rolf-Göran Bengtsson på Casall.Foto: Laurent Gillieron

– Vi har sett den här tendensen under en rad år och nu tror vi att den här utvecklingen kommer att fortsätta 2013 och säkert en bra bit in på 2014, säger Jan Larsson, som ansvarat för den nya prognosen.

Bakom ökningen finns stressrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa som kräver längre sjukskrivning som bipolär sjukdom och återinsjuknande i depressioner. Lindrigare depressioner ökar inte i samma utsträckning.

Annons

Regeringen är oroad över att de korta sjukskrivningarna ökar. Ökningstakten har varit 10 procent de senaste åren.

– Det är en allvarlig signal, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

– Vi har lärdomar från 80- och 90-talet om att ifall man inte är noggrann med detta kan det leda vidare till ökad långtidsfrånvaro.

Regeringen ska i morgon ge Försäkringskassan i uppdrag att analysera den ökade korta sjukfrånvaron, men också utreda varför Sverige har så stora långsiktiga fluktuationer i den totala sjukfrånvaron jämfört med andra länder.

Prognosen har tagits fram inför de stundande budgetförhandlingarna. I stället för 22,7 miljarder kronor räknar nu Försäkringskassan med att behöva 23,9 miljarder i år. Nästa år kommer sjukskrivningarna att kosta runt 26 miljarder i stället för tidigare beräknade 23,2 miljarder kronor.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons