Annons
Nyheter

Strejkvarsel från Kommunal

Kommunal varslar om strejk för anställda inom kommun och landsting med start den 29 april. Fackförbundet, som leds av Anneli Nordström, kräver att de anställda får 1 740 kronor i löneförhöjning över tre år.
Nyheter • Publicerad 15 april 2013

Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper, hävdar ordförande Annelie Nordström.

Hon kallar stridsåtgärden för en precisionsstrejk, riktad mot nyckelgrupper.

Annons

– Den ska ge stor skada utan att det är risk för liv, säger hon till TT.

Men även nyanställningsblockaden bedöms få stora effekter eftersom det finns så många timanställningar och andra tillfälliga anställningsformer.

Och det kan komma mera.

– Ja, absolut, vi planerar för ytterligare åtgärder om det behövs, säger Annelie Nordström

Enligt Nordström erbjuder SKL 1 500 kronor mer i månaden på tre år, 250 kronor mindre än vad många andra grupper fått.

– Det är mindre än vad de kommunala tjänstemännen fått och vad de handelsanställda har fått. SKL har varit väldigt styvnackade, säger Nordström.

Hon konstaterar att det inte är procent man köper mat för, utan kronor.

– SKL borde skämmas, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till TT.

Kommunal ska ha 1 740 kronor mer i månaden under treårsperioden. Det är LO:s absoluta hållning och något som alla förbunden står bakom, enligt Johansson.

Nu kommer statliga Medlingsinstitutet att kallas in och myndighetschefen Claes Stråth har varit tydlig med att det är industrins lönemärke, räknat i procent, som är ledstjärnan. Några högre krav än så tänker inte medlarna medverka till. Industrins märke landade på 6,8 procent, Kommunals krav uppgår till runt 7,8 procent.

Annons

– Jag tycker att de tolkar sitt uppdrag väldigt snävt, säger Nordström.

Arbetsgivarparten SKL är sparsam med kommentarer i dagsläget.

"Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta", skriver Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting.

Utöver kravet på löneökningar kräver Kommunal att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas så kallade delade turer, tillhandahålla arbetskläder för personal inom vård och omsorg, samt gå med på en extra föräldramånad.

Kommunals konfliktåtgärder får stöd av 6F, Fackförbund i samverkan, som består av Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighets, Målarna och Seko.

I ett gemensamt uttalande skriver de att löneökningar i kronor måste till för att inte ytterligare öka skillnader mellan industriarbetare och undersköterskor. Arbetsgivarna vill se industrins riktmärke på 6,8 procent över tre år som styrande för avtalsrörelsen.

"Det är självklart att det blir mycket mindre än det kronpåslag som medlemmar i mer manligt dominerade yrken får. Det är uppenbart att detta drabbar de med lägst löner", skriver 6F.

Kommunals strejkvarsel rör alla möjliga yrkesgrupper, alltifrån undersköterskor, vårdbiträden, kökspersonal, barnsköterskor, personliga assistenter, renhållningsarbetare och personal inom räddningstjänster, totalt närmare 9 000 anställda i 100 kommuner. Varslet träder i kraft den 29 april och rör 8 971 personer.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons