Annons
Nyheter

Stor risk för höga elpriser även den här vintern

Vinterns priser på el på elbörsen Nordpool väntas ligga på i snitt 63 öre per kilowattimme under första kvartalet nästa år. Det är högre än priset i dag men lägre än motsvarande period förra vintern.
Nyheter • Publicerad 30 november 2010

Det extremt torra och kalla vädret fortsätter att prägla elpriserna. Det gäller både terminsmarknaden som styr de fasta elpriserna och spotmarknaden som styr de rörliga priserna.

Att risken för ett högre elpris senare i vinter ökat kan utläsas i kursen på de så kallade elterminerna, de långsiktiga kontrakten.

Annons

Priset för vinterkontrakt har stigit med 33 procent och handlas i dag för cirka 63 öre per kilowattimme, enligt elprisjämförelsesajten elskling.se.

– Det betyder, om marknaden får rätt, att kunder med rörligt elpris första kvartalet 2011 får betala 20 procent mer än under november. Samtidigt är priset 13 procent lägre än motsvarande period 2010, säger Faraz Azima, vd för sajten.

Experter på elmarknaden tror att de häftiga pristopparna från förra vintern kan undvikas i år – som mest noterades 14 kronor per kilowattimme under två timmar i december.

– De häftigaste spikarna på priskurvan förra vintern varade under sammanlagt 8–10 timmar och det går 8 760 timmar på ett år, påpekar Kjell Jansson, vd för Svensk Energi.

– Men vi får ett högre elpris bland annat på grund av låga nivåer i vattenmagasinen, säger han.

Om allt går enligt plan ska samtliga kärnkraftreaktorer vara i drift från och med onsdag.

Under förra vintern var bara 50–60 procent av kärnkraften i drift. Anledningen var pågående uppgraderingar i kärnkraftverken och åtgärder för att förlänga verkens livstid efter den politiska uppgörelsen att häva avvecklingsbeslutet.

– Men vi måste bli bättre på att planera. Vi har haft för kort planeringshorisont, säger Per-Olof Waessman, chef för kärnsäkerhetsarbetet på Vattenfall.

Och Eon Kärnkraft Sveriges vd Ingemar Engkvist konstaterar att man för att säkra elen i vinterkylan skjutit på uppgraderingen av reaktor 2 i Oskarshamnsverket till 2013.TT

INTERNAL INTERNAL
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons