Annons
Nyheter

Stölder livsfarliga på järnvägen

Järnvägen är bland de värst drabbade av metallstölder och ofta är det jordledningar i koppar som stjäls. Det leder inte bara till tågförseningar – konsekvenserna för dem som arbetar med spåren är livshotande.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2011
Foto: 

– Om porslinet skulle gå sönder i en stolpe där jordkabeln är stulen så blir stolpen strömledande. Och då kan den strömmen ta vägen lite var som helst. Då är det livsfarligt, säger Lars Memmi, platschef i Halmstad på järnvägsentreprenören Infranord.

Att ersätta kopparledningen sätter signalsystemen ur spel och tar ofta flera timmar att reparera.

Annons

Memmi berättar att stölderna började för ett och ett halvt år sedan och sedan dess har det eskalerat.

– Vi hinner ju knappt återställa förrän de tar det igen. Vi försöker hitta ett annat sätt att montera jordledningarna så att de blir svårare att ta. Och så försöker vi hitta ett annat material som inte är lika värdefullt som koppar. Men det är inte så lätt att ersätta, säger han.

Även kyrkan har rapporterat ökade kopparstölder under året.

– Det har varit en dramatisk ökning 2011. Det har anmälts lika många stölder fram till sommaren som det var under hela förra året, säger Leif Eriksson, vd för Kyrkans försäkring.

Ibland innebär också stölderna att kulturhistoriska värden förstörs.

– Det har förekommit vid flera tillfällen att man inte ser direkt att taket har blivit stulet och så blir det stora skador av vatten, säger Eriksson.

Rebecka Sjöberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons