Annons
Nyheter

Sten Tolgfors avgår på egen begäran

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, uppger statsministerns pressekreterare för TT. Catharina Elmsäter-Svärd tar tillfälligt över som försvarsminister enligt statsministern.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012
Sten Tolgfors
Sten TolgforsFoto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

– Det finns inget spel bakom avgången. Jag har bett statsministern att få lämna. Jag har fullgjort mitt uppdrag och genomfört försvarsreformen, säger Sten Tolgfors på dagens pressträff.

Catharina Elmsäter-Svärd tar tillfälligt över som försvarsminister. Hon betonar att hennes roll som försvarsminister är en tillfällig lösning och lovordar sin företrädare.

Annons

"För mig är det viktiga nu att den dagliga verksamheten på försvarsdepartementet fortskrider som vanligt", skriver Elmsäter-Svärd till TT.

Redan i oktober diskuterades att Tolgfors skulle avgå och inte ansvara för nästa stora försvarsbeslut som dras igång nu med ett förarbete av försvarsberedningen. I förra veckan meddelade Tolgfors att han ville sluta. Saudi-affären påskyndade avgången några veckor, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ersättaren ska utses i närtid, säger Reinfeldt utan att ange exakt tidpunkt. Klart är dock att efterträdaren blir en moderat.

Reinfeldt poängterade efteråt att det var Tolgfors eget beslut och påminde om att statsråd också är människor.

– För mig är det väldigt påtagligt att jag arbetar med människor som har svåra och ansvarsfulla uppgifter, med känslor och en omgivning, som har barn och som sätter egna gränser för vad arbetet är värt. Gränserna ser olika ut för olika människor och för Sten hade gränsen passerats. Det måste jag ha respekt för, säger han.

– Jag är glad över att få ha varit en del av en försvarsmakt som jag högaktar. Men kraften börjar för min del ta slut. De sista veckornas medieuppmärksamhet blev droppen som urholkade stenen, säger Tolgfors.

– När det gäller de gångna veckornas Saudi-debatt har jag inget att tillföra i sak. Den bild jag gav den 9 mars är den bild jag fortfarande har, säger Tolgfors vidare.

– Jag avser inte kommentera detta mer i sak utan frågan går vidare i dessa processer, tillägger han.

Tolgfors hänvisade också till hur familjen påverkats av medieuppmärksamheten.

– Mediedrev är inget en 4-åring förstår men han ser hur mamma och pappa mår. När tvååringen slutar peka på tv för att pappa är med utan i stället stänger av för att han anser att det innebär trubbel.

Annons

Det är tre veckor sedan Ekot i Sveriges Radio rullade upp historien om hur Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som konsult skulle ingå i ett projekt där en vapenfabrik skulle upprättas i Saudiarabien. Eftersom uppgiften ansågs tänja på gränserna för vad FOI fick göra bildades ett så kallat bulvanföretag, SSTI, av en FOI-anställd som skulle samordna projektet.

Att personer på Tolgfors eget departement var införstådda med projektet är klart, men enligt försvarsministerns själv kände han inte till upplägget med SSTI förrän i mars 2010, då det övergavs.

Historien ledde till att MP gjorde en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, en av tre mot Tolgfors den senaste tiden.

– Det är uppenbart att de senaste uppgifterna blev väldigt besvärande för Sten Tolgfors, säger Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Enligt Eriksson kommer KU:s granskning av regeringens hantering av affären att genomföras som planerat.

– Vi har redan börjat ta in material och underlag och det fortsätter vi med i och med att det kommer fram nya uppgifter. I nästa steg kommer vi att begära in handlingar från regeringen och sedan ställa frågor till framför allt försvarsdepartementet, säger han.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin menar att avgången är ett resultat av att Sten Tolgfors "snärjt in sig i en härva av oklarheter". Det viktiga nu är att gå till botten med hela affären och ta reda på vad som faktiskt hänt, anser han.

– Jag utgår från att Sten Tolgfors trots att han avgår kommer till KU-förhören för att bringa klarhet i vad som hänt, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg anser att det var naturligt att Tolgfors avgick.

Damberg understryker att regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt fortfarande har ansvar för att reda ut oklarheterna i Saudivapenaffären och återupprätta förtroendet för FOI, Försvarsmakten och andra inblandade aktörer.

Annons

– Det finns ett antal oklarheter; bulvanföretag, kontanta pengar, Musts inblandning, vad regeringen visste och inte visste. Det är klart att det måste man gå till botten med, säger Damberg.

Från V hördes upprepade krav på Tolgfors avgång, senast i veckan sedan Ekot hävdat att de pengar som användes för att bilda SSTI bestod av ett lån till FOI från den militära underrättelsetjänsten Must.

Saudiaffären har utöver den kommande granskningen i KU lett till att två förundersökningar har inletts om misstänkta brott på FOI. Dels utreder åklagarkammaren för säkerhetsmål om brott begåtts i samband med bildandet av SSTI, dels undersöker justitiekanslern om läckaget av hemliga dokument till Ekot utgör ett brott mot tystnadsplikten.

"Under de senaste veckorna har flera uppgifter framkommit om försvarsdepartementets inblandning i och kännedom om vapenaffären i Saudiarabien, uppgifter som omöjligen kunnat vara sanna samtidigt", säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i en skriftlig kommentar.

"Vi har därför förklarat att Miljöpartiet förlorat förtroendet för Sten Tolgfors och att han borde överväga vilket förtroende han har kvar hos svenska folket. Det har han nu gjort, och dragit slutsatserna av".

Moderaten Sten Tolgfors tillträdde som försvarsminister 2007. Han var innan dessförinnan handelsminister 2006-2007.

Sten Tolgfors är född 1966 och är bosatt i Örebro med sin sambo och två barn.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons