Annons
Nyheter

Stavmixrar förgiftar maten

Nu slår forskare larm om cancerframkallande gifter i vanliga köksmaskiner.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2014
Åke Bergman är professor vid Institutionen för miljö- och materialkemi.
Åke Bergman är professor vid Institutionen för miljö- och materialkemi.Foto: 
Forskarlaget testade halten av cancerframkallande gifter i olika stavmixrar.
Forskarlaget testade halten av cancerframkallande gifter i olika stavmixrar.Foto: 

Det var forskare vid Stockholms universitet som testade tolv olika stavmixrar som finns att köpa i butiker i Sverige. Studien visar att åtta av de provade apparaterna avger så kallade klorparaffiner.

- I fem av dem är halterna enligt vår bedömning höga. Det betyder att användningen av två tredjedelar av de testade stavmixrarna kommer att leda till att människor exponeras för ämnen som lagras i kroppen på samma sätt som till exempel PCB. Ett ämne som är förbjudet att använda i produkter sedan mer än 40 år tillbaka, säger Åke Bergman, som är professor vid Institutionen för miljö- och materialkemi vid Stockholms universitet och chef för Swetox, i ett pressmeddelande.

Annons

Forskarlaget har rapporterat upptäckten till Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket. De har även informerat leverantörerna av den testade köksutrustningen.

- Studien behöver följas upp av mer arbete för en heltäckande bild men resultatet är entydigt. Människor kan exponeras av ämnen som är skadliga vid intag av mat som mixats vilket är allvarligt, särskilt om det drabbar små barn. Den här upptäckten visar dessutom återigen att det är omöjligt med dagens lagstiftning att ha koll på vilka ämnen som används var när det gäller kemikalier, säger Åke Bergman i pressmeddelandet.

Jerker Hagman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons