Nyheter

Stärkta misstankar mot 38-åringen

Misstankarna mot den 38-årige man som häktats för ett mord och fem mordförsök i Malmö har stärkts, enligt åklagaren. Mannen, som nekar till brott, ska genomgå en liten sinnesundersökning.
Nyheter • Publicerad 9 november 2010

Den 38-årige man som misstänks för beskjutningarna i Malmö häktades i dag bakom stängda dörrar på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Mannen nekar till brott.

Enligt chefsåklagare Solveig Wollstad har misstankarna mot mannen stärkts, men hon ville inte gå in på på vilket sätt.

Han är fortsatt misstänkt för de sju mordförsök som han anhölls för, alltså inte endast de fem som häktningen omfattar.

Rätten bedömer att det finns risk för att mannen ska undanröja bevis och försvåra utredningen.

En paragraf 7-undersöknning, även kallad en liten sinnesundersökning, ska göras av den häktade, uppger polisen.

Intresset för häktningsförhandlingen i Malmö var mycket stort. Ett 70-tal personer fanns på plats vid säkerhetssalen och det fanns de som köat i ett par timmar utanför salen, uppger TT:s reporter.

Tingsrättspersonal fick dela ut kölappar till de närvarande journalisterna, varav flera från Norge, Finland och Danmark Säkerhetssalen fylldes helt.

Den misstänkte fördes i bil till förhandlingen. En gata bakom tingsrätten spärrades av och ett stort antal poliser fanns på plats när han fördes in i lokalerna. Mannen såg till synes ganska lugn ut, enligt TT:s utsände.

Åklagaren begärde yppandeförbud, vilket är en strängare restriktion jämfört med förundersökningssekretess och det som nämns i rättssalen får inte avslöjas.

Enligt Expressen/Kvp har svaren kommit från provskjutningarna med de två vapen som hittats hos 38-åringen. Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) ska enligt uppgift till tidningen kunnat visa matchning mellan minst ett av vapnen och kulspår från ett eller flera av de skjutningar han misstänks för.

Dessa uppgifter kunde inte polisens talesman bekräfta.

Mordet begicks den 10 oktober, då en 20-årig kvinna sköts ihjäl. De fem mordförsöken har enligt häktningsframställan utförts mellan den 10 oktober 2009 till och med augusti 2010.

Det första mordförsöket gäller en man som befann sig i bilen med den 20-åriga kvinnan, och då blev svårt skottskadad.

Mannen greps i lördags kväll efter tips från allmänheten.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.