Annons
Nyheter

Spyker vill sälja Saabegendomar

Spyker Cars bekräftar att man för diskussioner med en finansiell institution om att sälja och hyra tillbaka Saabs fastigheter. Utgången av förhandlingarna är ännu osäkra och måste godkännas av Riksgäldskontoret.
Nyheter • Publicerad 11 april 2011
Spykers Victor Muller.
Spykers Victor Muller.Foto: 

Att företag säljer sina fastigheter och sedan leasar dem, är inget ovanligt.

– Sedan åtminstone 25 år har sådana här lösningar använts av en rad olika företag i olika branscher, säger Mikael Wickelgren, lektor i företagsekonomi vid högskolan i Skövde.

Annons

– Det kan man göra av olika skäl. Till exempel att man som företag ska syssla med det som är huvudverksamhet i bolaget, inget annat.

Företagen kan lägga fastigheterna i ett särskilt bolag, sälja detta till ett fastighetsbolag och sedan hyra anläggningen medan fastighetsbolaget släpper loss sin expertis på att vårda verksamheten.

– En annan orsak till att sälja är att man vill lösgöra kapital som ligger bundet i fastigheterna, säger Wickelgren.

Det är så Saab resonerar.

I samband med rekonstruktionen av Saab för två år sedan beräknades byggnader och mark till 915 miljoner kronor.

Men det är ett värde som beräknats på att det fortfarande byggs bilar i husen. Det är det bokförda värdet. Man räknade också fram ett konkursvärde för byggnader utan bilfabriksinnehåll. Då hamnade man på betydligt mer blygsamma 270 miljoner kronor.

Oroligheterna kring Saab förra veckan med plötsliga produktionsstopp fick en grupp stora tjänstebilskunder att vända sig till kunskapsföretaget Ynnor för att få ett slags riskanalys gjord.

Analysen är klar och beskedet till tjänstebilskunderna är lugnande. Det är ingen fara med att köpa Saab.

– Vi ser inte någon omedelbar konkurs för Saab, säger Ynnors vd Ronny Svensson till P 4 Väst.

– Vi tror heller inte att livscykelkostnaderna kommer att påverkas, utan företagen är rätt så trygga i sitt innehav, anser Svensson.

Annons

De kunder som begärt analysen från Ynnor motsvarar cirka 1 000 sålda Saabbilar.

Det viktigaste enligt analysen är att återförsäljarna klarar sig och kan fullfölja de åtaganden som de har.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons