Nyheter

Språkrådet stoppar "ogooglebar"

Språkrådet har beslutat att ta bort ordet "ogooglebar" ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året, rapporterar Vetenskapsradion. Ordet tas bort efter påstötningar från Google.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2013

Språkrådet tog i går beslutet att ta bort ordet "ogooglebar" ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året, rapporterar Vetenskapsradion.

Ordet plockas bort efter upprepade påstötningar om att ändra ordets definition från det amerikanska företaget Google.

– Vi lägger oss inte platt, vi har försökt i det längsta, men det har tagit för mycket tid och resurser från annat arbete, säger Ann Cederberg, chef för Språkrådet.

Beslutet innebär inte att Språkrådet låtit sig censureras, enligt henne.

– Nej, nej, så är det inte. Google har inte vunnit något på det här, säger hon till TT.

När Google utsatte Språkrådet med påtryckningar fanns det flera alternativ till svar, varav ett var att helt enkelt strunta i sökmotorjättens krav.

– Ja, det hade vi kunnat göra, men då hade vi inte fått debatt, och det var lite det jag var ute efter. Vi tänkte att det finns en poäng att börja diskutera det här, vi har inget att förlora på det, säger Cederberg.

Det är första gången ett ord dragits tillbaka från listan.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.