Nyheter

SOS-sköterska frias

Tingsrätten friar den sjuksköterska på SOS Alarm som vägrade sända en ambulans till en döende man.
Nyheter • Publicerad 30 november 2011

Rätten finner att det "utan tvekan ålegat" sjuksköterskan att skicka ambulans. Men rätten finner det inte bevisat att Emil Linell inte skulle ha dött om ambulans hade skickats, och det är en förutsättning för att sjuksköterskan skulle kunna fällas.

Den 52-årig sjuksköterskan på SOS Alarm var misstänkt för grovt vållande till annans död för att han inte skickade ambulans, trots att den 23-åriga Emil Linnell upprepade gånger bad honom om det. Några timmar senare avled Emil Linnell till följd av en brusten mjälte.

Visserligen har sjuksköterskan, genom att inte skicka ambulans, gjort sig skyldig till ett "otillåtet risktagande" enligt rätten. Men för att fällas för det brott han åtalats för krävs att det "i hög grad" ska ha varit sannolikt att mannen inte dött om ambulans skickats.

Det är enligt rätten ett "högt beviskrav som gränsar till visshet". I prövningen av målet kan inte tingsrätten hitta denna höga grad av sannolikhet. SOS Alarm-sjuksköterskan frias därmed och blir heller inte skadeståndsskyldig.

Sjuksköterskan, som under rättegången beskrev symptombilden som oklar och att Emil Linnell ur medicinsk synvinkel verkade "förvånansvärt pigg", hävdade med bestämdhet att han är oskyldig och bör frias.

Kammaråklagare Gunnar Fjaestad betonade under rättegången att Emil Linnell ringde och vädjade om ambulans 13 gånger.

Sjuksköterskan svarade att åklagaren skulle bli förvånad om han visste hur många som ringer till SOS Alarm och vädjar och hotar.

Under rättegången i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan yrkade Fjaestad på åtta till tolv månaders fängelse.

Advokat Jan Freij, föräldrarnas juridiska biträde, tycker att tingsrätten dragit oriktiga slutsatser om sjuksköterskans agerande.

– Jag tycker att det är fel. Jag tycker att han borde ha fällts, säger Freij.

Han påpekar att Linnell ringde under 20 minuters tid och att en ambulans kunnat vara framme inom 5–6 minuter från första samtalet.

– Då hade Emil kunnat räddas, då vore sannolikheten stor att han hade överlevt.

Freij ska inom kort överlägga med föräldrarna men han tror att de går vidare till högre instans.

– Jag tror att det här kommer att överklagas.

SOS Alarm har gjort en lex Maria-anmälan men anser att det var sjuksköterskan som gjorde fel och inte följde rutinerna. Mannen blev av med sitt jobb efter dödsfallet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.