Annons
Nyheter

Sorgen bor på nätet

Magnus Freij, 39, dog i cancer för två månader sedan. På nätet lever hans minne kvar på en digital minnesplats.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2009
Foto: 
Foto: 
oakim Freij har en digital minneslund för sin tvillingbror Magnus, som i våras dog i cancer.Foto: 

MALMÖ. På flera sajter kan man för en mindre kostnad få en digital minneslund där anhöriga och vänner kan lägga upp bilder och lämna kondoleanser.

– För mig är det jättebra. Jag känner mig inte bekväm med kyrkan och tycker att det här blir mycket mer personligt, säger Joakim Freij, tvillingbror med Magnus och den som lade upp sidan.

Annons

Sorgen på nätet är ett uttryck för de nya kommunikationsvägar som har uppstått, menar Pia Dellson, cancerläkare och psykiater.

– Sorg handlar om att kommunicera minnen med andra personer som också sörjer, säger hon till TT.

Joakim Freij instämmer.

– Dagligen är folk inne på Magnus sida och tänder ett ljus, säger han.

Britta Lundgren, professor i etnologi vid Umeå universitet, är positiv till fenomenet och betraktar digitala minneslundar som en friare form av sorg.

Men hon befarar att det finns en risk att man hamnar i ett läge där sorgen mäts och jämförs eftersom minnesplatserna oftast är öppna för alla.

– Så är det med de vanliga dödsannonserna också. Någon kan få sex, sju annonser i tidningen och det kan ses om ett mått på den dödes värdighet. Men det handlar inte om det, sorg kan inte mätas, säger hon.

Andreas Mattsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons