Annons
Nyheter

Sommarkaos på förlossningen ska utredas

Efter sommarens kaos på länets förlossningsavdelningar ska nu hela verksamheten utredas. "Det är en hel del som inte fungerat tillfredställande och det ska vi rätta till", säger regiondirektör Jonas Rastad.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2013
Foto: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX
Jonas Rastad.
Jonas Rastad.Foto: 

På de flesta avdelningar finns automatiska system, där alla som behöver kan se antalet lediga platser. Förlossningsavdelningarna är bland de mest svårplanerade, och där finns inget sådant system.

– Istället får man ringa runt till de andra sjukhusen och fråga om det finns platser. Det är ingen överdrift att säga att det systemet är obsolet, anser Jonas Rastad. Under sommaren har man haft dagliga telefonkonferenser, men han vill att platserna ska synas i datasystemen.

Annons

Hur snabbt kan de här förändringarna vara genomförda?

– Det är inget vi kan dra ut på utan det måste ske något snabbt. Jag kan tänka mig att det kan genomföras under hösten, berättar Jonas Rastad.

Han berättar att han vill se en ordentlig genomlysning av hela förlossningsverksamheten. Själv ser han flera orsaker till sommarens kaos, där oroliga gravida inte haft en aning om var de ska få föda.

– Flest föder på sommaren och naturligtvis är det då den ordinarie personalen vill vara ledig också. Dessutom är förlossningsvården väldigt svårplanerad. När det gäller vanliga vårdavdelningar kan man ha framförhållning på några dagar. På förlossningsavdelningar rör det sig bara om timmar. Det går inte att planera exakt när någon ska föda, konstaterar Jonas Rastad.

Finns det egentligen något ni kan göra om personalen vill ha sommarledighet och det samtidigt är mest förlossningar då?

– Vi måste se över hur scheman läggs och se till att vi får bra tillgång till vikarier, konstaterar Jonas Rastad.

Hur tycker du att sommaren har varit?

– Det har inte fungerat tillfredställande hela tiden. Tyvärr har personer alldeles för sent fått reda på att de inte kan föda på sitt hemsjukhus.

Det handlar samtidigt om planering. Bor du i Malmö kan du inte kräva att få föda i Malmö. Det är till exempel inte långt till Lund och det kan också bli nödvändigt att föda någon annanstans i regionen.

Kan det bli aktuellt att föda i andra landsting?

– Det är plan C, men jag kan inte säga att det inte kommer att ske. I sommar har en kvinna fått föda i Köpenhamn, men hon var danska och ville själv det, säger Jonas Rastad.

Mikael Hallqvist
Anders G Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons