Nyheter

Snön gav rekordfå dödade på vägarna

Rekordfå har omkommit i trafiken under årets två första månader, tack vare den snörika vintern i hela landet.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

Under perioden krävde olyckor på vägarna 32 liv, varav 7 i februari.

– Det är nog första gången sedan 1920-talet som vi ser ett ensiffrigt tal för antalet döda en månad, säger Lena Erixon, Vägverkets generaldirektör till TT.

Stora mjuka snövallar vid sidan av vägarna och lägre fart i vinterväglaget är några orsaker till de låga. Vintern har också inneburit att färre tvåhjuliga fordon med oskyddade förare har varit ute på vägarna.

Medeltalet för antalet döda i trafiken under januari och februari har de senaste fem åren varit 57. Förra året var siffran 42.

Men snön har också medfört en kraftig belastning på Vägverkets budget. Snöröjningen under årets två första månader har kostat så mycket att årets driftsbudget kommer att överskridas med 170 miljoner kronor, om vintern under resten av året blir normal.

– Det kommer att innebära att vi får lägga mindre pengar på ny asfaltbeläggning på vägarna än planerat. Men å andra sidan kunde vi lägga mer på sådana åtgärder förra året då vintern var lindrigare än normalt så att vi fick ett överskott i driftsbudgeten på omkring 170 miljoner kronor, säger Lena Erixon.

– Vi reglerar såna här skillnader mellan åren kan man säga, säger hon.

En osäkerhet när det gäller kostnaderna för den stränga vintern hos Vägverket är hur tjällossningen kommer att förlöpa. Tjäle finns i år ända nere i Skåne, vilket är exceptionellt.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.