Nyheter

Snö kan stoppa vartannat X2000

SJ hotar ställa in vartannat X2000 till Stockholm – om vintern blir som den förra.
Nyheter • Publicerad 26 november 2010
Foto: 
Foto: 

Det uppger Sydnytt efter att ha granskat Trafikverkets katastrofplan.

Den senaste vintern snöade spår och växlar igen. Om den här vintern blir likadan, tänker Trafikverket skotta rent mellan tågen. Det kan betyda att tågen stoppas under tiden.

– Vi måste hinna snöröja mellan tågen. Därför måste vi glesa ut tågen, förklarar Linus Eriksson, trafikverkets driftchef i Region Syd, för Sydnytt.

Men för att det ska hända krävs hårda vindar tillsammans med mycket snö. Den kombinationen var precis det som drabbade delar av landet den gångna vintern. Om vädret är riktigt illvilligt krävs det två timmars skottning av spåren mellan varje tåg, oavsett om det går till Stockholm eller Göteborg. Till Köpenhamn kan tågen stoppas helt.

Och hur är läget nu?

– Den här veckan har det snöat i Skåne och Småland och då samlas snö i klumpar under tågen och sen trillar klumparna ner i växlarna, säger Linus Eriksson till Sydnytt.

Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.