Annons
Nyheter

Snabbt test för besked om adhd

Ett nytt test som tagits fram i Malmö kan ge hjälp att hitta adhd hos barn.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Med stöd av testet kan också medicineringen mot adhd utvärderas.

Barnen som testas får se bilder på en datorskärm och ska så snabbt som möjligt berätta vad de ser.

Annons

– Det vi tar fasta på är inte vad de säger, utan den betänketid de behöver, berättar docent Siegbert Warkentin, verksam vid barn - och ungdomspsykiatriska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Betänketiden mäts i millisekunder och analyseras i ett datorprogram. Ju längre betänketider, desto mer talar för att barnet har adhd. Men testet ger inte ensamt besked om funktionsstörningen, utan är ett komplement till den utredning som alltid görs före en adhd-diagnos.

– Vad testet mäter är generella uppmärksamhetssvårigheter, ett av de klassiska symptomen vid adhd, säger Warkentin.

Till skillnad från mer subjektiva bedömningar i en adhd-utredning ger Malmöforskarnas test ett objektivt mått. Det ger också ett omedelbart svar, både på om barnet har svårigheter och om den medicin man ger är effektiv.

Till våren hoppas Malmöforskarna att testet ska kunna bli allmänt tillgängligt i vården. Själva ska de börja prova testet som hjälpmedel även vid andra neuropsykiatriska funktionsstörningar.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons