Annons
Nyheter

Smygfotande kan förbjudas i sommar

Regeringens förslag om att kriminalisera kränkande fotografering kan snart bli verklighet. Förslaget har tidigare blivit kritiserat av medier för att inskränka yttrandefriheten. Nu försäkrar justitieminister Beatrice Ask att det inte är syftet, rapporterar Ekot.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / SCANPI

Regeringens förslag om att kriminalisera kränkande fotografering kan snart bli verklighet. Förslaget har tidigare blivit kritiserat av medier för att inskränka yttrandefriheten.

– Vi har ansträngt oss för att försöka avgränsa reglerna, säger Ask.

Annons

Ask vill att den nya lagen om kränkande fotografering ska träda i kraft den 1 juli i år. Brottet kan ge fängelse i upp till två år.

Regeringen beslutade på dagens sammanträde att lämna förslaget på remiss till Lagrådet, den myndighet med flera av landet tyngsta jurister som granskar lagförslag.

För att kunna straffas för kränkande fotografering måste den ske utan tillåtelse, "under förhållanden där den fotograferade är särskilt utsatt eller på ett sätt som är påträngande eller dolt", skriver regeringen i ett pressmeddelande. Syftet ska också vara att allvarligt kränka den fotograferade. Med andra ord är det bara de värsta exemplen på kränkande fotografering som skulle omfattas av den föreslagna lagen.

"I lagrådsremissen föreslås ett undantag från straffansvar för en gärning som med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Sådana omständigheter som att fotograferingen sker som ett led i nyhetsförmedling eller i något annat sammanhang av samhälleligt intresse bör vara av stor betydelse vid den bedömningen", kommenterar Beatrice Ask.

Trots att regeringen säger sig ha försökt säkerställa att skydda pressfriheten är de svenska mediernas branschorganisation Tidningsutgivarna kritiska.

Det är, anser chefsjuristen Per Hultengård, alltför svårt för en enskild fotograf att "avgöra om en viss fotografering är 'försvarlig' eller inte", påpekar han i ett pressmeddelande. Förslaget slår alltför brett, anser han.

Fotoförbudet kommer att resultera i att bilder, som annars kunde dokumenterat situationer med ett samhällsintresse, inte kommer att tas, tror Hultengård.

Lotta Schwartz, ordförande i Svenska fotografers förbund, tycker att förslaget är bra juridiskt sett när regeringen nu lägger tyngden på att det är det kränkande i handlingen – i det här fallet fotografering – som man ska komma åt.

– Problemet är mer pedagogiskt om allmänheten tror att den får stoppa fotografer som utövar sitt yrke bara för att man känner sig kränkt, säger Schwartz.

Att bli fotograferad i bikini på en brygga, eller tillsammans med någon man inte vill synas med, eller var det kan vara, är inte att kränkas i juridisk bemärkelse, understryker Schwartz.

Det är, som regeringen skriver, grova kränkningar det handlar om: filmning av övergrepp, nakna sovande personer som inte kan värja sig, och så vidare.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons