Annons
Nyheter

Slutet för smaksatt snus

Exportförbudet för snus blir som väntat bli kvar i EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv. Där ingår också ett förbud mot användandet av smaksatt snus, som även ska gälla i Sverige.
Nyheter • Publicerad 19 december 2012
Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANP

– Jag är väldigt besviken på att man förbjuder den minst farliga tobaksprodukten men tillåter till exempel pakistanskt snus i Storbritannien och tuggtobak i en rad länder, säger handelsminister Ewa Björling till TT.

– Men vi ger inte upp, nu får socialdepartementet studera och analysera förslaget. Först nu börjar det egentligen, i och med att det ligger ett färdigt förslag på bordet, det är det positiva med beskedet. Men det grämer mig oerhört att man inte tar hänsyn till vetenskapliga fakta, som att snus är mindre farligt än cigaretter.

Annons

TT: Tror du att alla smaksatta snussorter nu lever farligt i Sverige?

– Vi har ett permanent undantag från snusförbudet, det tillhör primärrätten, så ingen ska lägga sig i om vårt snus smakar vinbär.

TT: Så Gotlandssnus, som nästan bara tillverkar smaksatt snus, behöver inte oroa sig?

– Vi bestämmer över vårt eget snus, säger Ewa Björling.

I förslaget ingår alltså ett förbud mot användandet av "karaktäriserande smaker" som även är tänkt att gälla det svenska snuset i Sverige.

– Vi förbjuder inte rökning, men vi gör det mindre attraktivt. Tobak borde se ut som tobak och smaka som tobak, förklarade EU-kommissionären Tonio Borg själv på en presskonferens i Bryssel.

– Det är väl känt att snus har negativa hälsoeffekter... Riskerna med snus som ingångsport till tobakskonsumtion är betydande.

Att exportförbudet blir kvar samtidigt som andra rökfria tobaksprodukter är tillåtna motiverar han bland annat med att de produkterna anses ha så begränsad marknad och sällan riktar sig till unga användare – till skillnad mot snuset.

– Det finns bevis för att om snuset skulle lanseras så skulle det bli en succé, säger Borg.

Enligt Tonio Borgs företrädare John Dalli har inga avgörande förändringar gjorts sedan han tvingades avgå i oktober, anklagad för att ha känt till att en maltesisk affärsman krävde pengar av Swedish Match för att ordna en ändrad EU-syn på snuset.

Annons

Dalli svär sig oskyldig och hävdar att anklagelserna bara var till för att bli av med honom.

– Klagomålen gjordes för att föra direktivet åt ena sidan och kanske för att få in någon som skulle ha mer överseende med dem, säger Dalli till Reuters.

Henrik Jakobsson är grundare till företaget Gotlandssnus som framför allt tillverkar snus smaksatt med fläder, melon, mint och lakrits. Han tror att majoriteten av hans snussorter skulle vara i riskzonen om det nya förslaget mot smaker går igenom.

– Vi har elva olika snussmaker, det är bara en av dem som skulle klara sig. I så fall förlorar vi i stort sett hela den svenska marknaden som vi haft tillåtelse att sälja snus på innan. Det är i alla fall 40 procent av vår omsättning som går förlorad, säger han till TT.

Maria Larsson (KD), det statsråd som ansvarar för snusfrågan på socialdepartementet, säger att Sverige tänker fortsätta hävda att det är svenska myndigheter som bestämmer vad snus får innehålla, ingen annan. Det gäller så länge som förbudet att exportera snus är kvar.

– Ges inte snuset tillträde till EU så förbehåller vi oss rätten att reglera den varan själv, säger Maria Larsson.

Flera av de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet välkomnar också tobaksdirektivet.

"Det är bra att det svenska undantaget för snus finns kvar i kommissionens förslag", skriver Marita Ulvskog i ett pressmeddelande där handelsministern kritiseras för sitt ordval i förra veckan.

"Det är otaktiskt av handelsministern att förklara krig mot kommissionen, dessutom direkt felaktigt då Sverige gav som löfte att inte exportera snus mot att vi fick undantaget. Denna överenskommelse struntar Ewa Björling i", skriver Ulvskog.

Cecilia Birgersson, utredare inom tobaksprevention på Folkhälsoinstitutet, välkomnar det nya tobaksförslaget.

Annons

– Det är positivt att EU vill förbättra folkhälsan. Över 600 000 personer dör av tobaksrelaterade sjukdomar i EU varje år. Det är jättepositivt att man arbetar utifrån tobakskonventionen som också Sverige antagit.

Birgersson är även positiv till förslaget om att förbjuda starka smaktillsatser som får tobaksprodukter att smaka något annat än tobak.

– Det är ett viktigt sätt att skydda barn och ungdomar. Vi vet att smaktillsatser gör att barn och ungdomar tar upp tobak i större utsträckning.

Patrik Hildingsson, vd på Swedish Match, är föga förvånad över förslaget.

– Det här var en högst sannolik utveckling. Vi har noterat att kommissionen systematisk ignorerat fakta och kunskap.

Nu har vi något att förhålla oss till och sedan fortsätter processen, säger han.

Förbudet mot smaktillsatser kom däremot som en desto större överraskning.

– Det förvånar mig så pass mycket att jag nästan ser fram emot hur de ska hantera det här. Jag hörde att de ska ha en testpanel i Bryssel. Det svenska snuset är av tradition smaksatt och de flesta stora varumärken har 150 år längre på nacken än den gemensamma EU-marknaden. Jag får en bild av en testpanel med några ickesvenskar som ska smaka av det svenska snuset, det känns väldigt konstigt.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons