Annons
Nyheter

Skolflickor stressas av höga krav

Det är terminsstart och därmed knyter det sig i magen på många tjejer. För läxor och prov är stressande – främst för flickor.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2010

Det är Statistiska centralbyrån som har intervjuat 1 100 barn och ungdomar i åldern 10–18 år om stressen i skolan. Svaren visar att det främst är läxor och prov som framkallar stress, att stressen gör sig mer kännbar högre upp i åldrarna, och att det främst är flickorna som lider av prestationskrav och stress. På mellanstadiet är det omkring var fjärde elev som känner sig stressad av läxor och prov, i stort sett lika för pojkar och flickor. Men på gymnasiet är det 72 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna som svarat ja på frågan "känner du dig stressad på grund av läxor och prov?".

Omkring 60 procent av gymnasieflickorna stressas också av att de har höga krav på sig själva. Bland pojkarna är motsvarande siffra 37 procent.

Precis samma mönster visar sig när Skolverket ställer liknande frågor i sina återkommande attitydundersökningar. Den senaste rapporten, i våras, visade att 60 procent av tjejerna och 40 procent av killarna på gymnasiet dagligen eller minst en gång i veckan stressades av läxorna. Samma attitydundersökning visade samtidigt att en stor majoritet av eleverna i alla åldrar trivs bra i skolan.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons