Annons
Nyheter

Skiftande kvalitet på högskolekurser

Drygt 60 procent av högskoleutbildningarna inom en rad ämnen har mycket hög eller hög kvalitet, medan en femtedel har brister. Det framgår av en ny utvärdering som Högskoleverket gjort.
Nyheter • Publicerad 25 april 2012

Totalt har man granskat 189 utbildningar på 25 universitet och högskolor. Generellt håller kurserna inom geovetenskap relativt hög kvalitet, liksom utbildningarna inom arbetsvetenskap och psykologi. Sämre betyg ges till utbildningarna inom nationalekonomi och journalistik.

De utbildningar som har bristande kvalitet, totalt 41 stycken, ska följas upp och högskolorna får ett år på sig att rätta till felen.

Annons

Utvärderingen är den första i en lång rad där alla högskoleutbildningar som leder fram till en examen ska granskas. Samtliga resultat ska vara klara 2014.

– Vi har nu utvärderat en bråkdel av alla högskoleutbildningar på grundnivå och avancerad nivå, påpekar universitetskansler Lars Haikola i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att det är för tidigt att dra generella slutsatser om kvaliteten på svensk utbildning.

Många av högskolorna och universiteten har utbildningar med bristande kvalitet, exempelvis de gamla lärosätena i Lund och Uppsala. Fast generellt har de flesta av de större universiteten hög eller mycket hög kvalitet på åtminstone 80 procent av utbildningarna.

För ett par av de mindre högskolorna är resultatet mindre lyckat. Såväl Linnéuniversitet som Högskolan Dalarna får hälften av sina utbildningar underkända.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons