Annons
Nyheter

Skatteverket synar bloggarna

Populära bloggare är attraktiva reklamplatser. Det har företagen insett och öser presenter och gåvor över bloggarna. Nu har även Skatteverket fått upp ögonen för de lukrativa affärerna.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010
Foto: 
Isabella 'Blondinbella' Löwengrip och Katrin Zytomierska.
Isabella 'Blondinbella' Löwengrip och Katrin Zytomierska.Foto: 
Foto: 

STOCKHOLM. Tre av landets mest lästa bloggare Katrin Zytomierska, Isabella "Blondinbella" Löwengrip och Alexandra "Kissie" Nilsson har i en gemensam debattartikel på Newzglobe.com reagerat skarpt på Skatteverkets granskning.

Under rubriken "Ställ in häxjakten Skatteverket"skriver de att skatteplikten på gåvor togs bort 2005.

Annons

Vissa undantag

De skriver dessutom att de får massor av gåvor och produkter som de aldrig bett om eller kommer att få någon som helst användning av.

"I 90 procent av fallen då vi får produkter budade till oss, skickade till oss, hängda på våra ytterdörrar, är det fullkomligt ointressant skit. Oftast hamnar det rätt i papperskorgen. Ska vi betala skatt för det också?"

– Vi ser inte det här som presenter och gåvor, utan det är att betrakta som ersättning bloggaren får för att utföra ett arbete eftersom de skriver om varor och på så sätt gör reklam för dem, säger Karin Andersson på Skatteverket.

Enligt Skatteverket finns det vissa undantag.

– En enstaka gåva som inte är värd mer än 225 kronor behöver man inte ta upp, men om ett företag regelbundet skickar produkter som var för sig inte är värd det beloppet måste det tas upp. Om man tagit emot produkter som man orimligen kan använda så kan även det vara ett undantag, påpekar Karin Andersson.

Kollar deklarationer

Skatteverket anser att flera av landets största bloggare bedriver näringsverksamhet, där bloggen är en del av deras försörjning.

– Vi har sedan några år tillbaka börjat intressera oss för den här verksamheten eftersom vi bedömer att här finns inkomster som ska beskattas. Hittills har det inte blivit något rättsfall eller skattetvist. Vi kommer dock att granska årets deklarationer, då får vi se hur bloggarna har hanterat sina inkomster, säger Karin Andersson.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons