Annons
Nyheter

Skarpa skott mot bussarna

Det är skarpa skott som avlossats vid attackerna mot Malmös bussar. Licensfria luftvapen ger inte såna skador. Och vid anslag mot hårda ytor kan bevismaterialet försvinna – kulan splittras.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010
Foto: 
Foto: 

Det är Mats Hägg, chef för Skånepolisens tekniker, som gör bedömningen att den eller de som gömmer sig i bu­skage och skjuter på bussar och andra fordon i centrala Malmö använder skarp ammunition. Troligen finkalib­rig – så kallade 22:or.

– Jag har sett rätt många skott mot glas från 22:or. Det blir ett ganska stort hål i rutan – kanske någon centimeter, säger Mats Hägg.

Annons

– Och kulan pulvriseras. Den lämnar hela sin kraft i den yttre rutan på en buss till exempel. Den stansar ut ett hål men försvinner.

Det kan alltså förklara att det hittills inte hittats några spår efter skotten.

Polisen har tidigare nämnt så kallade ”soft­airguns”, SAG. Det dömer andra vapenexperter som vi talat med ut helt och hållet. En SAG avlossar normalt plastkulor som studsar på glas. Och pipan är helt slät. Laddar man den med något annat – en metallkula – kan det inte byggas upp tillräckligt tryck för att ge kulan kraft att slå igenom glas, knappt ens en bit kartong, på några meters håll.

Även licensfria luftvapen som drivs av kolsyra kan räknas bort, enligt Mats Hägg vid Skånepolisen.

– En liten kolsyrepatron kan inte mäta sig med den kraft man kan få när man spänner en hävarm på ett luftvapen, säger han.

Men det är inte heller troligt att vanliga luftvapen har använts, enligt honom.

– En luftpistol med pipa på femton centimeter kommer inte i närheten av den utgångshastighet man får från ett långpipigt vapen, säger Mats Hägg.

– Och varianten – ett luftgevär som man kan köpa på Hobbex – har inte heller den kraften på lite håll. Det hade överraskat mig väldigt mycket om det varit ett luftgevär.

Men hur farligt är ett luftvapen då?

– Den frågan har vi fått många gånger av åklagare inför rättegångar. Vi har gjort massor med försök – skjutit på papper och på masonit och visat rätten. Den allmänna slutsatsen är att har man riktig otur kan man få allvarliga skador på nära håll – om det tar i ögon och på känsliga ställen.

Annons

Mats Hägg tror snarare att attentatsmännen använt en så kallad pennpistol – ett hemmabygge – eller ett uppborrat startvapen.

– Man åker till Tyskland och köper en signalpistol. Den laddas med knallpatroner och så kan man borra upp pipan och ladda med något – skrot eller en sten. Det kan också förklara att man inte hittat några kulor.

INTERNAL INTERNAL
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons