Nyheter

Skånskt sjukhusbeslut upphävs

Förvaltningsrätten i Malmö upphävde i dag Region Skånes beslut att slå samman universitetssjukhusen i Lund och Malmö till ett storsjukhus, Skånes universitetssjukhus.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

Förvaltningsrätten skriver att skapandet av den gemensamma sjukvårdsförvaltningen aldrig utgjort något eget ärende i regionfullmäktige. Allmänheten borde, enligt rätten, ha fått ta del av förslaget. Nu fanns sammanslagningen bara med som ett resultat av verksamhetsplanen.

Beslutet om att slå samman de båda skånska universitetssjukhusen överklagades av läkaren Anders Biörklund och statsvetaren Agne Gustafsson.

De hade invändningar mot beslutsgången, som de menade utgjorde ett brott mot kommunallagen i den del som handlar om hur sammanträden ska utannonseras i förväg. Och förvaltningsrätten i Malmö ger dem alltså rätt.

Enligt lag ska ordförandens kungörelse om varje sammanträde innehålla uppgift om vilka ärenden som ska behandlas.

I mindre frågor är det acceptabelt att ändra eller komplettera beslutsmaterialet strax före ett sammanträde, menar rätten. Men skapandet av Skånes universitetssjukhus är en fråga av stort allmänintresse. Det förslaget borde ha framgått av kungörelsen inför sammanträdet.

Att politikerna i regionfullmäktige fick kompletterande handlingar utsända några dagar i förväg där beslutsförslaget ingick räckte inte, eftersom allmänheten aldrig fick någon chans att ta del av informationen före regionfullmäktiges möte.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.