Annons
Nyheter

Skånepartiets valutskick väcker ilska

Skånepartiets valutskick som delas ut i dagarna har fått väljare och politiker att reagera starkt.
–Flera brevbärare har utsatts för glåpord, säger Postens nordiska presschef Per Ljungberg.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

I veckan har väljare i Malmö och Lund fått Skånepartiets valsedlar hem i brevlådan. På omslaget syns en tecknad bild av Mona Sahlin i slöja. Budskapet är tydligt – hon och Ilmar Reepalu bär ansvaret för de problem som Skånepartiet kopplar till invandringen.

Enligt Per Ljungberg har Posten en skyldighet att dela ut valsedlar från samtliga partier.

Annons

– Det skulle stå i strid med tryckfrihetsförordningens syfte om vi nekade att dela ut valmaterial som håller sig inom lagens ramar, säger han.

– Våra jurister har gjort bedömningen att materialet inte strider mot svensk lag. Det här är frågor som dyker upp vid varje val.

Folkpartisten Philip Sandberg i Lund har polisanmält Skånepartiet för ärekränkning.

– I brevet kränks Mona Sahlin och Ilmar Reepalu som individer. Dessutom svartmålas kollektivt en hel grupp människor, nämligen muslimer. Även för Skånepartiet måste det finnas gränser för hur man uttrycker sig i en valrörelse, säger han.

Emma Persson Hennig
Sara Assarsson, Tommy Lindstedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons