Annons
Nyheter

Sjukhusen tvingas spara miljarder

Många sjukhus i landet klarar inte budget. Exempelvis ska de fyra universitetssjukhusen spara drygt 1,5 miljarder och 2 000 årsarbeten ska bort. I övriga delar av landet finns liknande problem.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2012
Foto: 

Håkan Cederholm, ekonomichef på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, beskriver det som det tuffaste året på tio år. Bara i år ska sjukhusets kostnader minska med närmare en halv miljard kronor, vilket bland annat innebär att personalen ska minska med 500.

– Jag är inte alls säker på att vi klarar det, säger han till Kommunalarbetaren.

Annons

Tidningens kartläggning visar att hälso- och sjukvården inom många landsting brottas med röda siffror och tvingas skära. Detta samtidigt som landstingen som helhet inte nödvändigtvis går back. Oftast handlar det om att sjukhusen inte klarar sin budget.

Således ska universitetssjukhusen Sahlgrenska i Göteborg, Karolinska i Solna och Stockholm, Akademiska i Uppsala och Skånes universitetssjukhus tillsammans spara 1,55 miljarder kronor och minska antalet anställda med 2 000. I övriga delar av landet finns liknande problem. I Dalarna ska 300 miljoner sparas och i Gävleborg är underskottet 157 miljoner kronor.

I sparprogrammen finns dock få uppsägningar. I stället hoppas många att klara situationen med omplaceringar eller naturliga avgångar.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons