Sju av tio lämnar vid 65
Utredningen anser att parterna på arbetsmarknaden borde sträva efter att bli åldersblinda och att det finns utbredda negativa attityder till äldre arbetskraft. I slutbetänkandet som lämnas nästa år kommer förslag till åtgärder att höja den faktiska pensionsåldern.
Enligt utredningens slutsats är förutsättningarna för ett längre arbetsliv gynnsamma. Äldre blir friskare och äldre är mer välutbildade och jämfört med tidigare generationer vill dagens äldre i större utsträckning jobba längre.
Men, konstaterar utredarna, det finns många slitsamma arbeten kvar.
"Arbetsförhållanden behöver förbättras och anpassas till de äldres behov", skriver utredarna.
Utredningen har definierat ett antal hinder för äldre att jobba längre.
– Ett av de främsta hindren är attityderna mot äldre arbetskraft, säger utredningssekreterare Viktoria Bergström.
Också lagen om anställningsskydd, Las, kan utgöra ett hinder är utredningens slutsats.
– Las skyddar visserligen äldre arbetskraft men 67-årsgränsen används av många arbetsgivare för att säga upp de anställda då för att slippa att senare behöva ange sakliga skäl för uppsägning, säger Bergström.
Dagens utformning av Las tycks också utgöra ett hinder för äldre som söker jobb, enligt utredningen. Ett annat betydande hinder är enligt utredningen reglerna i tjänstepensionsystemen och åldersgränser i transfereringssystemen.
– Till exempel kan premierna till tjänstepensionen vara så mycket som fyra gånger högre för äldre arbetskraft än för yngre med samma lön, säger Anna Hessel, utredningssekreterare.
Det gör det dyrt att anställa äldre. Dessutom finns 65-årsgränsen kvar i tjänstepensionssystemen.
Men varken attityder eller tjänstepensionerna är saker som politiker förfogar över vilket socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) är väl medveten om.
– Att ändra attityder och fördomar är nödvändigt men svårt. Men vi har äntligen fått en ordentlig pensionsdebatt igen.