Annons
Nyheter

SJ och Trafikverket lovar bättring

Förra vinterns tågkaos ska inte upprepas, säger SJ och Trafikverket. Bland annat ska extra bemanning och nya snöröjartåg hålla problemen borta.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011
Personal från Trafikverket hackar is på spåren i Malmö under förra vinterns trafikkaos.
Personal från Trafikverket hackar is på spåren i Malmö under förra vinterns trafikkaos.Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Både SJ och Trafikverket lovade i dag inför riksdagens trafikutskott att de i år är bättre rustade att klara av en tuff vinter.

Trafikverket har bland annat förändrat bemanningsrutinerna så att 400–500 extra personer snabbt kan sättas in vid stora störningar. Nya snöröjningståg har köpts in, mycket arbete har lagts ner för att skydda växlarna och träd har tagits bort längs spåren.

Annons

Enligt SJ:s vd Jan Forsberg har ett av de största problemen under de båda senaste vintrarna varit avisningen av tågen. Under svår väderlek och dåligt röjda spår samlar ett X 2000-tåg på sig 30 ton is som det tidigare tagit 8 timmar att få bort. Med ny teknik har den tiden nu minskats till 3 timmar, påpekade han.

SJ har också satsat hundratals miljoner på att göra tågen bättre skyddade mot snö och kyla, en ny beredskapsorganisation är på plats och SJ inför också en ny vintertidtabell som ger större marginaler vid hårt väder.

– Vi reducerar antalet avgångar med 10–15 procent. Däremot kan vi köra längre tåg så antalet platser reduceras inte lika mycket.

Det ska finnas mer personal i väntsalar och butiker vid stora störningar och på punkten där SJ kanske fått hårdast kritik de senaste åren – bristande information – har man bland annat tagit fram appar till smarta mobiler.

De nya tågen SJ 3000, som enligt Jan Forsberg är bäst i världen på att stå emot snö och kyla, skulle egentligen redan varit i drift, men på grund av tekniska problem kommer de att sättas in först under nästa kvartal.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons