Annons
Nyheter

SD-lista läckt på nätet

En lista på över 5 700 personer som har visat intresse för Sverigedemokraterna har lagts ut på internet.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Uppgifterna har troligen hämtats från SD:s hemsida vid en hackerattack.

Personerna listas med adress, e-post och telefonnummer och kommentarer som "Jag vill ha fortlöpande skriftlig information från Sverigedemokraterna". Bredvid ett namn står det "Har skyddad id".

Annons

Bland personerna som har hängts ut finns en Lundabo. Han har ingen aning hur han har hamnat på listan.

– Jag blev helt chockad när jag såg att jag finns med. Jag står så långt bort från Sverigedemokraternas politik som man kan komma, säger han.

På sidan står det att han är medlem och "vill arbeta aktivt för partiet".

– När man söker efter mitt namn på Google kommer det här upp bland sökresultaten. Det är fruktansvärt. Jag vet inte hur jag ska få bort mitt namn.

SD:s pressekreterare Erik Almqvist säger att listan kommer från en tidigare partihemsida. Han tycker att de som registrerat sig med hjälp av formuläret på sidan har ett eget ansvar för uppgifterna.

– Fyller man i ett formulär måste man förstå att man har lagt ut informationen på nätet, säger han.

Den läckta sidan har lagts upp via webbhotellet PRQ, som förser Wikileaks med webbutrymme och tidigare har huserat nedladdningssidan The Pirate Bay. Webbadressen till listan är registrerad i en av Pirate Bay-grundarnas och PRQ:s namn, men Mikael Viborg på PRQ förnekar att de står bakom sidan. Dock bekräftar han att uppgifterna ligger på deras servrar och att en av deras kunder har lagt ut registret.

– Strider det mot personuppgiftslagen och kunden inte tar ned det så gör vi det. Det är tråkigt om det här har kommit ut och det är tråkigt med åsiktsregistrering, säger Mikael Viborg.

SD har polisanmält läckan.

Nerike Allehanda-1
Kalle Elmqvist och TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons