Annons
Nyheter

SD: Ekeroth tar time out

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth tar timeout efter det uppmärksammade rasistbråket. Expressen publicerade i dag nya filmklipp från bråket, som visar hur SD-männen beväpnar sig med järnrör.
Nyheter • Publicerad 15 november 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade", skriver Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen i ett mejl till TT.

Ekeroth kommer att kommentera senare under dagen.

Annons

– Det är inte klart när det blir, säger Kinnunen till TT.

Ekeroths samtliga engagemang inom ramen " för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan", skriver SD. Hur det därefter blir är oklart.

Expressen publicerar på sin sajt nya klipp från filmen som tvingade SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist att avgå i går. Här visas hur Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran, bland annat sträcker hon fram handen mot mobilen och säger "Släpp den där".

Ekeroth svarar då: "Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!"

Senare filmar Ekeroth hur han själv, Erik Almqvist och SD-politikern Christian Westling beväpnar sig med järnrör när de lämnat platsen där de varit i bråk med en kraftigt berusad man. När de hör polissirener återvänder de till scenen för bråket. Där förklarar de för poliserna som stannat vid den gravt berusade mannen att han hotat dem.

Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo, tror inte att Ekeroths timeout kommer att få de senaste dagarnas händelser att blekna ur väljarnas minnen.

– Det är en rättspolitisk talesman som springer runt i Stockholm med järnrör. Bilderna av vad som hände kommer inte försvinna från väljarnas näthinna.

Kent Ekeroth har även tidigare varit en omdiskuterad person inom Sverigedemokraterna.

– Han är väldigt frispråkig. Om det verkligen ska vara nolltolerans borde partiet agerat mot Kent Ekeroth tidigare, säger Daniel Poohl.

I ett islamkritikiskt sammanhang länkade Ekeroth för några år sedan till signaturen Fjordman, som i sin tur hyllats av norske massmördaren Anders Behring Breivik. Ekeroth har själv berättat att han samlat in pengar till den kontroversiella sajten Avpixlat, som säger sig publicera den "oretuscherade bilden" av Sverige.

Annons

I mars 2011 twittrade han från EU-nämndens möte – där sekretess råder om känsliga uppgifter. Ordförande i EU-nämnden Carl B Hamilton kallade det inträffade för "exceptionellt", och kritiken från många andra politiker var hård.

Pontus Mattsson, politisk journalist vid Sveriges Radio och författare till en bok om Sverigedemokraterna, säger att frågan om hur Expressen fått tag i filmklippet kan ge upphov till slitningar inom partiet.

– Utgångsgissningen är att någon inom partiet har läckt. De närmast filmen vet vilka som haft tillgång till den, och kan sannolikt gissa sig till vem som kan ha gjort det. Vare sig misstankarna är sanna eller inte skapar det ett klimat av misstro.

På sistone har grupperingar uppkommit inom partiet, bland annat på grund av att ungdomsförbundet gått i polemik med partistyrelsen, enligt Pontus Mattsson.

Filmen ska enligt flera medier ha varit känd av partitoppen. Partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder kände till hela innehållet i filmen, skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter, med hänvisning till en icke namngiven källa nära partiledningen.

Jimmie Åkesson förnekade i går att han sett hela filmen, där Almqvist gör rasistiska uttalanden.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons