Annons
Nyheter

Scientologer bakom drogundervisning

En organisation knuten till scientologerna säljer undervisning om droger till svenska skolor.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2012

De senaste tre åren har 65 kommuner köpt tjänster av Drogfritt vars föreläsare åker runt och undervisar barn och ungdom. Ordförande och flera av föreläsarna är scientologer och de använder sig av föreläsningsmodeller från Narconon vars program bygger på scientologigrundaren Hubbards idéer.

Informationen innehåller dessutom stora faktafel, skriver Svenska Dagbladet.

Annons

– Jag tycker att det är förfärligt att man slår i ungdomar en massa felaktigheter, säger narkotikaforskaren Björn Johnsson.

Såväl Sveriges Kommuner och Landsting som Skolinspektionen konstaterar att ansvaret för att eleverna får korrekt och relevant information vilar på varje rektor och skolchef.

– Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och värdegrunden, men staten har ju givit skolorna ett väldigt stort ansvar att avgöra vilket undervisningsmaterial som ska gälla, säger avdelningschef Kjell Hedwall vid Skolinspektionen.

Myndigheten tänker inte på eget initiativ granska drogföreläsningarna.

– Inte i det här fallet, åtminstone inte nu. Men vi tar förstås reda på vad de aktuella kommunerna gör i fallet. Och får vi in en anmälan kommer vi naturligtvis att utreda om det finns något i föreläsningarna som står i strid med bestämmelserna, säger Kjell Hedwall.

– Det är omdömeslöst av kommunerna att anlita den här typen av föreläsare. I ett seriöst folkhälsoarbete är det minsta man kan begära att det är evidensbaserad kunskap som sprids, säger Cecilia Renman, skolhälsovårdsöverläkare i Göteborgs stad och ordförande i Svenska Skolläkareföreningen.

Hon frågar sig varför skolorna i stället inte vänder sig elevhälsan för att få stöd i undervisningen om droger.

– Det finns ju kompetens hos skolläkare, skolsköterskor, psykologer och kuratorer så man kan få till en mycket bättre undervisning än så här, säger hon.

Hon efterlyser också ett samlat expertstöd till skolorna när de står i färd med att köpa in föreläsningar.

– Det borde finnas en myndighet som kan hjälpa skolorna att bedöma vad som är seriöst och evidensbaserat, till exempel Skolverket, säger Cecilia Renman.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons