Nyheter

Schymans eldning en pr-succé

Gudrun Schymans eldande av pengar blev en gigantisk pr-succé som utklassade Folkpartiet och Jan Björklunds framträdande i Almedalen. Det konstaterar företaget Retriever som undersökt genomslaget i olika medier.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2010
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Gudrun Schymans eldande av pengar blev ett gigantiskt pr-jippo som utklassade Folkpartiet och Jan Björklunds framträdande i Almedalen.

– Hon har totalt sopat mattan med honom, säger Therése Olsson, marknadschef på medieanalysföretaget Retriever.

Enligt företaget fick Schymans manifestation åtta inslag i tv och radio, nämndes 64 gånger på webben och i 164 blogginlägg.

Folkpartiet och Björklund låg däremot på sex artiklar i tryckta medier, nio radio- och tv-inslag, 33 webbinslag och 66 blogginlägg.

Trots det stora mediala genomslaget får aktionen kritik från Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

– Varför gjorde hon det? Det ter sig fullständigt obegripligt och ansvarslöst, säger han

Han tror att aktionen motverkar syftet.

– I ett land med stora samhällsproblem där det finns människor som far illa sänder man en signal till dem att man ser annorlunda på pengars värde.

Han tycker att FI i stället borde använt pengarna för att visa vad partiet vill göra.

– Men det är inte upp till mig att tala om det.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan har däremot inga synpunkter.

– Jag har inga som helst synpunkter på det. Gudrun Schyman får själv svara för vad hon gör.

– Det är en demokratisk skandal att vi har ett samhälle som systematiskt, decennium efter decennium, diskriminerar kvinnor, sade Schyman i samband med aktionen där hon eldade upp 100 000 kronor.

"Vi eldar upp pengarna eftersom vi vill uppmärksamma att det är just så mycket pengar som kvinnor förlorar varje minut i utebliven lön", säger Gudrun Schyman i ett pressmeddelande.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.