Annons
Nyheter

Satsning mot våld i nära relationer

Carin Götblad, tidigare länspolismästare, blir nationell samordnare för regeringens satsning mot våld i nära relationer. Roks välkomnar satsningen men hade hoppats på tydligare besked om konkreta insatser.
Nyheter • Publicerad 25 april 2012
Regeringen med fr.v. Nyamko Sabuni, Maria Larsson, Karin Götblad och justitieminister Beatrice Ask vid onsdagens presskonferens. Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, ska bli nationell samordnare för regeringens nya satsning mot våld i nära relationer.
Regeringen med fr.v. Nyamko Sabuni, Maria Larsson, Karin Götblad och justitieminister Beatrice Ask vid onsdagens presskonferens. Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, ska bli nationell samordnare för regeringens nya satsning mot våld i nära relationer.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Satsningen presenterades av justitieminister Beatrice Ask, jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och barn- och äldreminister Maria Larsson på en pressträff i dag.

– Det här är ett av de allvarligaste samhällsproblemen vi har, säger Beatrice Ask.

Annons

Uppdraget löper över flera år och i det ingår att samordna och stötta olika myndigheter och aktörer.

– Jag känner mig naturligtvis väldigt hedrad. Jag har svårt att se att det finns någon viktigare folkhälsofråga i Sverige i dag. Det påverkar så många människor på så många sätt, säger Götblad.

– Frågorna är komplexa och svåra och vi måste titta på dem från många olika håll, säger Carin Götblad vidare.

Det handlar, poängterar hon, inte bara om partnervåld utan även om barnmisshandel och hedersvåld. Hon lyfter särskilt fram det sistnämnda som en prioriterad fråga:

– Det är hög tid att vi är modigare på det här området, säger Götblad.

Socialstyrelsen kommer, som en del i paketet, att tilldelas 13 miljoner kronor för att kunna arbeta praktiskt med frågorna fram till 2014.

– Vi måste våga ta diskussionerna om våldet i myndigheter och i samhället i stort, säger Ask som framhåller att alla, oavsett om det är myndigheter eller privatpersoner, måste våga ställa frågan om man befarar att någon utsätts för våld i en när relation.

– Här är det viktigt att arbeta med attityder, säger Beatrice Ask.

Ofta har kvinnor som mördas larmat och varit i kontakt med myndigheter, säger Nyamko Sabuni:

– Här måste man ta reda på var det brustit någonstans, säger hon.

Annons

Riksorganisationen för kvinnojouren och tjejjourer i Sverige (Roks) välkomnar satsningen men hade hoppats på tydligare besked om konkreta insatser.

"Beatrice Ask lovade häromveckan att ta tag i Rikspolisstyrelsen och se till att polisen gör sitt jobb och följer med hotade kvinnor som behöver hämta sina tillhörigheter i hemmet. Om det hörde vi inget i dag", skriver ordförande Angela Beausang i ett pressmeddelande.

"Överlag hade vi förväntat oss något mer radikalt från regeringen" skriver hon.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons