Annons
Nyheter

SAS flygtrafik i Danmark halverad

Flygbolaget SAS totala passagerartrafik sjönk i augusti med 17,1 procent jämfört med samma månad i fjol. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, steg dock med 3,1 procentenheter.
Nyheter • Publicerad 7 september 2009
Foto: 

Flygbolaget SAS totala passagerartrafik sjönk i augusti med 17,1 procent jämfört med samma månad i fjol. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, steg dock med 3,1 procentenheter till 76,1 procent.

– Konjunkturnedgången slår mest på långlinjerna. Det är där vi ser en kraftigt minskad efterfrågan, säger Sture Stölen, chef för investerarrelationer på SAS Group, till TT.

Annons

För det största dotterbolaget Scandinavian Airlines minskade passagerartrafiken med 18,1 procent. Kabinfaktorn steg med 3,5 procentenheter till 77,1 procent.

För Scandinavian Airlines minskade yielden, intäkten per passagerarkilometer, med 3,2 procent i juli jämfört med samma månad förra året.

”Den negativa yieldutvecklingen förväntas försämras ytterligare i augusti på grund av den lägre efterfrågan och de fortsatta effekterna av den globala recessionen på affärstrafiken”, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Den interkontinentala trafiken och Europatrafiken föll med 19 procent och SAS flygtrafik i Danmark nästan halverades. I Sverige och Norge föll flygtrafiken med 12 procent.

Därför kommer yielden, intäkten per passagerarkilometer, att försämras ytterligare i höst enligt Stölen.

– Effekterna av den globala recessionen är omfattande och vi ser snabbt fallande intäkter i hela flygindustrin. Det möter vi genom kapacitetsreduktioner, offensiva marknadsaktiviteter och kostnadsreduktioner, säger Sture Stölen.

SAS senaste sparprogram omfattar två miljarder kronor och flygbolaget ska sammanlagt dra ned kostnaderna med 6,5 miljarder kronor. Det handlar om uppemot 4 500 tjänster färre och krav på lönesänkningar med 10–20 procent.

Förhandlingarna med facken i Sverige, Norge och Danmark har nyligen inletts med hittills klent resultat. Danska kabinfacket har redan i vredesmod beslutat att avbryta förhandlingarna.

– Det är mycket olyckligt och jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och kommer tillbaka till förhandlingsbordet, säger Sture Stölen.

– Danska kabinfackets agerande är oansvarigt.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons